Translate

marți, 28 decembrie 2010

MAMALIGA DE TARA



by BuniNicu
 anticopyright services !!!

              I. DOTARI

      1.Ceaun din  tuci ( fonta ) cum rar se mai gaseste  prin comert , la nevoie incerca unul smaltuit sau in cel mai rau caz de aluminiu , in nici un caz cratita obisnuita .
           2. lingura de lemn cu coada ceva mai lunga
           3. furculita ceva mai mare
           4. fund din lemn- ideal din lemn de tei sau plop
      5 arc sau ata pentru taiat mamalig
     6. ciur pentru cernut malai . Atentie , NU  te dota cu ciur pentru faina de grau
     7 . manusa  antitermica, pana la cot, pentru general manageri, scriitori, poeti, regizori arhitecti,  - scurte pentru ingineri,sculptori, forjori, sticlari – fara pentru mamaligari cu minim 5 ani vechime  .
     8 . sortz de bucatarie. Pentru cei cu practica sub un an este recomandat sortzul de sudura sau o armura medievala –dupa caz , vezi clasificarea de la cap.I art. 7
    9. Buna dispozitie, rabdare si disponibilitate de a spala aragazul dupa, intelegere din  partea sotiei, mamaliga fiind procesata numai de barbati ( asta datorita fortei si  IQ-ului  cu care sunt dotati inca de la nastere )

II.  INGREDIENTE

1.    Malai de “tara” in traducere , porumb macinat mai mare , de regula se procura din piete, varsat, de la comerciantii de la tara.
2.    Sare grunjoasa 
III  PREPARARE
1.    Se pun 2  litri apa rece in  ceaunul  cu capacitate de  3  Litri , descris la cap. I art. 1 din prezenta fisa tehnologica. Pentru un tuci cu alta capacitate stabileste proportia . Daca nu ai abilitati tehnice , te rog sa ma contactezi  ; 1,12 euro+ tva pe SMS .Pentru un calcul cat mai précis sunt necesare 86   SMS-uri.( Marime text preluat din contractul de credit al  unei banci comerciale –persoane fizice   )
2.    Se adauga  1 lingurita rasa sare grunjoasa , vezi cap.II, art. 2
3.    Se cerne malaiul cu ciurul de la cap.I, art.6
4.    Se presara  putin malai ( o lingura rasa ) in apa rece – semn ca apa este déjà sarata.
5.    Se da focul la ½ din debitul celui  mai mare ochi de la aragaz 
6.    Te  instalezi  cat mai comod ( recomandarea specialistului  este sa te dotezi cu o ‘’tarie ‘’ traditional romaneasca - tzuica, palinca etc . ) in preajma furnalului, cu toate simtzurile in alerta maxima , mai ales cele gustative intrucat se accepta max. doua doze tarie pe total lucrare .

7.    Se pune echipamentul de protectie, manusi –sortz- armura, dupa caz
8.    Fierbe apa ; ATENTIE  DACA NU ESTI PE FAZA combinatia , apa malai sare , da in foc  si  ai ……..cifulit barzoiul , ca urmeaza sa speli aragazul pe …viatza !
9.    Din acest moment orice eroare este fatala  . asa ca baga bine in hard disk;
-         Se pun 8 – 10 linguri de malai , cu mana stanga, in timp ce cu mana dreapta se amesteca cu o viteza unghiulara ( omega, delta, t ) de 36,5 rotatii/minut .
-         Se fileaza ( se da mai incet ) flacara , pana la limita la care terciul ( asa se numeste compozitia pe care in inteligenta ta nemasurata ai realizat-o ) nu sare din tuci .
-         Se supraveghiaza ( vezi cele mai tensionate faze din desenele animate cu Tom si  Jerry) sa nu dea in foc , timp operatiune 2 min si 15 sec.
-         Se adauga doua gramajoare ( doi pumni in stanga – doi pumni in dreapta  ) de malai in terci.
-         Se despart,  cu un aer profesional , cu lingura de lemn , prin cateva miscari de dute-vino, neaparat in prezenta invitatilor , sa vada cata expertiza ( ah ce expresie BocEmiloasa )ai !
-         Se potriveste astfel focul, incat tot ceiace sare din tuci ( ma refer la stropi ) sa cada ( recomand un curs, online , de balistica terciului, la Academia Mamaligii din Lima ) tot in tuci . Ai mare grija; orice strop cazut pe aragaz ( doamne  fereste  sa  ai aragaz de inox ca poate declansa  un conflict, avand ca urmare interzicerea mamaligii pe vecie, vezi interzicerea minelor antipersonal  ).
-         Din acest moment incepe marea…. Supraveghere  !! In functie de natura malaiului, compozitia chimica a apei ( depinde de zona ) calitatea fontei din tuci , calitatea gazelor ( de import sau autohtone ) marimea pumnilor cu care ai pus malaiul in tuci si alti vreo 245 de parametrii, dar nu mai de vreme de 40 de minute , incepi sa amesteci, timid pentru inceput, in compozitia din tuci . La inceput cu miscari de dute-vino 24 la numar , apoi cu miscari circulare , concentric executate cu lingura de lemn. Termen de executie 2 minute ( amaratule ! )
-         Continua cu miscari de amestecare , concentric si energic  executate , de aceasta data executate cu furculita . Sper ca nu ai uitat echipamentul de protectie  . Daca da, inseamna cu nu mai am cititori pentru urmatorul post.
-         Se continua inca 3 minute si totul este gata, cand pe furculita nu mai ramane terci lipit si are consistenta asemanatoare cu branza cu smantana tip Fagaras ( 98 % branza ,restul smantana )
-         Cu lingura de lemn se executa o usoare tasare a mamaligii , cu decalotare de pe marginea tuciului si chiar ramana asa
-         Pentru 49 de secunde se da focul la maxim, sa simti un usor miros de mamaliga arsa
-         Se ia tuciul, cu echipamentul de protectie activat, se rastoarna pe fund,( daca nu se intinde in toata bucataria , nu inseana ca tu ai reusit ci ca reteta este buna ) se ridica tuciul, se priveste indelung capodopera ( terebuie sa semene cu un tort , daca nu este asa mai incearca ) se pune tuciul gol, lingura de lemn si furculita sub un jet de apa rece, se umple cu apa , se lasa asa ca urmeaza ca sotia cu marea sa pricepere si marinimie ??!!! sa spele agregatele .  Daca sfarie tuciul, in timp ce se pune apa, ai 200 de puncte si  esti  déjà la nivelul doi  .
                Pentru cei ce au promovat cursul practic  ; POFTA  BUNA  !   
Ps :  nu uita sa ai in preajma unul, doua sau trei  din urmatoarele feluri colesteroase ; branza rasa, branza de burduf, smanana, unt, pui la ceaun , pomana porcului , pastrama, sarmalute, tocanita, tochitura, peste ( prajit, plachie, ) etc. altfel munca voastra ramane abstracta si a mea cantonata in spatiul virtual . 
 Pentru stingere si bunavoie postmamaligoasa asteapta urmatoarea postare :"BAUTURI  ETNO "( nu botanice , dar cu efecte similare )







   

sâmbătă, 25 decembrie 2010

Porcul si hartia igienica !

La prima vedere nu exista nici o legatura . Ei,dragii mosului ( expresie de sezon )  dupa ce am analizat  fenomenul ( masuratori ,cantariri successive , pe una bucata porc si 112 suluri de hartie  )  am gasit adevarata si trista legatura; de la an la an amandoua se micuresc, adica scad in greutate, consistenta ,lungime, latime, grosime. Am comparat parametrii celor doua produse folosite de mine ;
Porcul;
-         In 2009 a avut  90,00 kg
-         In 2010               85,00 kg

Deci o scadere de 5,9 %

Hartia igienica;
(4 straturi, fosta de buna calitate  )
 In 2009
-         Latime  9,4 cm
-         Lungime 18,00 ml
-         Greutate 123,00  gr.
In 2010
-         Latime   8,876 cm
-         Lungime  16,997 m
-         Greutate  116,147 gr

Deci o scadere de 5, 9 %

 Sa fie o simpla coincidenta sau o relatie logica, matematic  stabilita de producatorii de hartie igienica , care au ajuns inaintea noastra in comunismul perfect, mult visat inainte de 1989  si mentin relatia ca strategie de marketing in perioada de criza ; fiecaruia dupa nevoi ( porc mai mic – nevoi  mai mici , hartie igienica pe masura)
Nu intrati in panica pentru ca ceva este totusi in crestere ; pretul  !        
   Asta asa ca sa nu ne mai plangem ca totul scade !
La toata lumea, dupa nevoi, traditionala urare ;
“   Sarbatori fericite ! ’’





joi, 2 decembrie 2010

Ziua Nationala a Romaniei


M-am mai gandit o zi , dupa 1 Decembrie, daca sa postez un "la multi ani Romania , sau la multi ani romanilor " ! Desi eram tentat sa transmit si eu, un la multi ani romanilor, uite ca am facut bine si am mai asteptat o zi , pentru ca este corect ca spunem , sa strigam sa le intre multora in cap : LA MULTI ANI  ROMANIA !
De ce credeti ca spun asta ? Nimic mai simplu ; pentru ca un cetatean roman , pe deasupra si europarlamentar roman, a indraznit, de ziua sfanta a tuturor romanilor, sa spuna ca el comemoreaza data de 1 DECEMBRIE , ca zi in care Ardealul a fost rapit ungurilor !!!????  Fratele meu , pune mana pe carte si nu confunda Austro-Ungaria, cunoscută și ca Monarhia Dunăreană (în germ. Donaumonarchie) nu s-a numit niciodată oficial Imperiul Austro-Ungar, ci Kaiserreich und Königreich Österreich-Ungarn în germană și Osztrák Birodalom és Magyar Királyság în maghiară, adică "Imperiul austriac și regatul maghiar". Austro-Ungaria a fost un stat dualist alcătuit, pe de o parte, din Cisleithania, adică statele (regate, ducate etc.) din administrarea austriacă, aflate dincolo de râul Leitha, din partea vestică și nordică a statului austro-ungar, și, pe de altă parte, din Transleithania, adică statele aparținând Regatului Ungariei (la care a fost încorporat în 1867 și Marele Principat al Transilvaniei). Da , este vorba de lászló tőkés ( nu merita litere mari )  n. 1 aprilie 1952, Cluj ( este cumva, nu curva, in Romania ) este un politician român !!!!??????? post-1989,de etnie maghiară din Transilvania, preot reformat, opozant al regimului comunist ( ei si, NU A FOST SINGURUL , au fost 20 de milioane in Romania ) fost episcop al Eparhiei Reformate de Piatra Craiului între 1990-2009, cu sediul în Oradea. La alegerile europarlamentare din 2007 a fost ales deputat independent din partea României, cu 176.533 de voturi, reprezentând 3,44% din totalul voturilor exprimate pe țară. În 2008 a fost reales pe Lista Solidarității a UDMR-ului.
Sincer sa fiu nu am nimic cu el , este ungur EXTREMIST  si se comporta ca atare ! Problema mea, in tara mea ( nu sunt nationalist, am avut prieteni unguri, ba chiar  bunica mea spunea ca strabunica ei stia mai bine limba  maghiara) este alta ; unde este reactia politicienilor alesi sa ne reprezinte, sa ne sustina interesele ? De fapt ce dracu ma mai mir , cu un UDMR la guvernare si o batalie fratricida in parlament. Vom invata sa vorbim ungureste la Bucuresti, vom spune " köszönöm" la fiecare "smetie" luata peste gura in propria ograda ??? Ne meritam soarta  ? ? Nu , am 61 de ani si spun , pentru copii si nepoti " Desteapta-te romane!"  Si pentru cei ce vor amanunte sa citeasca mai jos;


Versuri "Andrei Muresean - Desteapta-te romane!"

Deşteaptă-te, române, din somnul cel de moarte,
În care te-adânciră barbarii de tirani!
Acum ori niciodată croieşte-ţi altă soarte,
La care să se-nchine şi cruzii tăi duşmani!

Acum ori niciodată să dăm dovezi la lume
Că-n aste mâni mai curge un sânge de roman,
Şi că-n a noastre piepturi păstrăm cu fală-un nume
Triumfător în lupte, un nume de Traian!

Înalţă-ţi lata frunte şi caută-n giur de tine,
Cum stau ca brazi în munte voinici sute de mii;
Un glas ei mai aşteaptă şi sar ca lupi în stâne,
Bătrâni, bărbaţi, juni, tineri, din munţi şi din câmpii!

Priviţi, măreţe umbre, Mihai, Ştefan, Corvine,
Româna naţiune, ai voştri strănepoţi,
Cu braţele armate, cu focul vostru-n vine,
„Viaţă-n libertate ori moarte!” strigă toţi.

Pre voi vă nimiciră a pizmei răutate
Şi oarba neunire la Milcov şi Carpaţi!
Dar noi, pătrunşi la suflet de sfânta libertate,
Jurăm că vom da mâna, să fim pururea fraţi!

O mamă văduvită de la Mihai cel Mare
Pretinde de la fii-şi azi mână d-ajutori,
Şi blastămă cu lacrimi în ochi pe orişicare,
În astfel de pericol s-ar face vânzători!

De fulgere să piară, de trăsnet şi pucioasă,
Oricare s-ar retrage din gloriosul loc,
Când patria sau mama, cu inimă duioasă,
Va cere ca să trecem prin sabie şi foc!

N-ajunse iataganul barbarei semilune,
A cărui plăgi fatale şi azi le mai simţim;
Acum se vâră cnuta în vetrele străbune,
Dar martor ne e Domnul că vii nu o primim!

N-ajunse despotismul cu-ntreaga lui orbie,
Al cărui jug din seculi ca vitele-l purtăm ;
Acum se-ncearcă cruzii, în oarba lor trufie,
Să ne răpească limba, dar morţi numai o dăm!

Români din patru unghiuri, acum ori niciodată
Uniţi-vă în cuget, uniţi-vă-n simţiri!
Strigaţi în lumea largă că Dunărea-i furată
Prin intrigă şi silă, viclene uneltiri!

Preoţi, cu cruce-n frunte! căci oastea e creştină,
Deviza-i libertate şi scopul ei preasfânt.
Murim mai bine-n luptă, cu glorie deplină,
Decât să fim sclavi iarăşi în vechïul nost' pământ!

Ce zici d-le Vadim, cum comentezi d-le. Cristian Tudor  Popescu ??
Apropo, cum il chema pe cetateanul roman care a fost impuscat la Budapesta in timpul unui jaf armat ??? Parca avea nume unguresc, sau era cetatean roman de etnie magiara ?? Cum naiba l-au impuscat ungurii numai pe roman ???
Ce pacat ca in Ungaria nu se cultiva capsuni, pentru ca doua milioane de romani ar fi mers la cules si am fi reprezentat 20 % din populatia Ungariei  !!!  Sic !!