Translate

joi, 29 decembrie 2011

RISOTTO D'ORO


Aurul e comestibil! Aztecii, arabii, chinezii sau vechii greci obisnuiau sa bea  aur lichid sau sa manance fulgi de aur inca din Antichitate. Japonezii puneau aur in sake, iar principii italieni ai Renasterii il amestecau in risotto. Astazi, bauturile si retetele culinare care folosesc aurul alimentar (codificat E 175) pe post de ingredient nu mai sunt deloc niste raritati!
Reteta urmatoare dateaza din secolul XVI, cand facea deliciul nobililor italieni. Pentru 4 portii e nevoie de:
-         fulgi sau pudra de aur (dupa buget!)
-         900 ml supa de legume
-         75 grame unt nesarat
-         1 lingura de ulei de masline extravirgin
-         8 cepe mici taiate fin
-         ½ pahar vin alb
-         busuioc proaspat, maruntit
-         sare de mare
-         piper negru proaspat macinat
-         250 grame parmezan (jumatate ras, jumatate taiat cubulete)275 grame orez de calitate superioara (Arborio, Vialone Nano etc.)
Intr-o tigaie, se pune supa la fiert, pana cand lichidul incepe sa bolboroseasca usor. Separat, 2/3 din unt se topeste impreuna cu uleiul de masline, apoi se caleste in el ceapa, fara ca ea sa devina maronie. Se adauga si orezul, care se invarte permanent cu o spatula de lemn, timp de un minut, apoi se adauga vinul si se lasa sa fiarba mixtura pana cand vinul este absorbit complet. Operatia se repeta de mai multe ori cu cate un polonic de supa fierbinte. Dupa 10 minute, se pune busuiocul tocat si se amesteca bine. La final, se pun parmezanul, restul de unt, sarea si piperul. Se ia tigaia de pe foc, se acopera cu un capac si se lasa    risotto-ul sa se odihneasca 2 minute. Dupa ce se ia capacul, se decoreaza cu fulgii sau pudra de aur. Buon appetito si La multi ani !

Niciun comentariu: