Translate

miercuri, 28 noiembrie 2012

CALENDARUL PIRELLI 2013


27 noiembrie 2012 
S-a lansat calendarul Pirelli 2013! (FOTO)
Astăzi, la Rio de Janeiro, a avut loc lansarea calendarului Pirelli 2013. Realizat de fotograful Steve McCurry, această ediţie este dedicată vibrantului şi spectaculosului Rio, iar topmodelele fotografiate – de data aceasta îmbrăcate! – au fost alese datorită implicării lor în organizaţii caritabile.
 Puteţi afla mai multe detalii despre celebrul “The cal” în numărul viitor al revistei The One, într-un material realizat de Anda Brînduşă, redactor- şef The One, care a luat parte la mult-aşteptatul eveniment şi ne-a ţinut la curent cu ultimile noutati din cadrul evenimentului.
“Poţi să fotografiezi nuduri oriunde. Însă aceste modele sunt îmbrăcate, şi fiecare dintre ele este implicată în acte de caritate. Sunt oameni care cred in idealuri şi care ne inspiră, prin urmare, am vrut sa le fotografiez într-un loc special, iar Rio a fost perfect pentru asta”, a declarat fotograful ediţiei Pirelli din 2013, Steve McCurry.

În paginile ediţiei 2013 nu vom întâlni numai fotomodele, ci şi actriţe brazilience sau oameni obişnuiţi din Rio, imortalizaţi în ipostaze care surprind nu doar frânturi din viaţa acestor oameni, dar şi bucăţi colorate din viaţa unui oraş care ne fascinează: Rio de Janeiro.

sursa; ONE.ro

POTOPUL LUI NOE A AVUT LOC IN MAREA NEAGRA


Au dispărut sub ape mulţime de oameni, potopul a înaintat repede, înghiţind pământuri, aşezări, păduri, cursuri de apă. Apele creşteau, iar cei la care apele nu ajunsesera încă îşi făceau şi ei bagajele.

Marele potop, rămas în Biblie sub numele de "Potopul lui Noe". Într-o bună zi, limba de pământ care despărţea Mediterana de lacul pontic a cedat, iar apele au năvălit cu o forţă de neimaginat…
Au plecat ţinuturi întregi, populând Europa, Asia şi ajungând, poate, până în Africa. “Generaţia potopului şi următoarele generaţii au trăit cu trauma acestei cumplite pedepse divine, aşa cum a fost interpretat cataclismul. Martorii acestui teribil potop au păstrat în amintirea lor evenimentul, pe care îl regăsim în Biblie ca "Potopul lui Noe". În Vechiul Testament, potopul are însă loc mai târziu…


Susţinuţi de cel care a descoperit Titanicul


Teoria revarsării bruşte a Mediteranei în Marea Neagră a fost lansată de doi cercetători americani oceanologi, William Ryan şi Walter Pitman. Cercetările lor au început în anii '60, dar puzzle-ul era prea complicat, şi abia prin 1990 începuse să se dezlege cu adevărat. Echipa lor a cules mostre de sedimente de pe fundul Mării Negre, care încifraseră în ele o istorie plină de surprize.

Zonele care au fost inundate au oferit sedimente care aparţineau evident unui ţinut uscat, inundat brusc de o apă sărată. Datările celor doi cercetători plasează catastrofa acum circa 7.600-7.500 de ani, deci pe la 5.500 i.Hr. Facerea Lumii e plasată, de tradiţie, în anul 5.508. După încetarea prăpădului se năştea, într-adevăr, o lume nouă.

În 1998, William Ryan şi Walter Pitman au scris împreună cartea "Potopul lui Noe (apărută şi la noi, la Editura Dacica). BBC a făcut un documentar pe baza acestei cărţi, iar teoria lor a fost preluată şi dezbătută de lumea ştiinţifică. Între cei care i-au susţinut pe cei doi, se numără şi Robert Ballard, descoperitorul Titanicului, care în anul 2.000 a plecat în căutarea aşezărilor neolitice aflate pe fundul mării.

Ballard a găsit unelte şi resturile unei aşezări umane, la 95 metri adâncime, însă analizele nu au fost suficient de concludente pentru a clasa aceste vestigii drept antediluviene. S-au detectat apoi construcţii rectangulare de piatră, la 150 m adâncime, s-au analizat moluşte extrase din aceste aşezări, care s-au dovedit a fi de apă dulce, iar cercetările au continuat.


Mărturii în texte vechi


În România, biologul roman Sergiu Haimovici a subscris teoriei lui Ryan şi Pitman, arătând că apariţia speciilor acvatice mediteraneene Spondilus Gaederopus şi Sparus Aurata pe litoralul românesc al Mării Negre nu se poate explica decât prin acest eveniment al revărsării bruşte a Mediteranei. Cel care a contestat puternic, cu ecouri în cercurile ştiinţifice străine, a fost geologul Liviu Giosan, de la "Woods Hole Oceanographic Institution" din Massachusetts. El a făcut cercetări în Delta Dunării şi a ajuns la concluzia că, dacă a avut loc un asemenea eveniment, acesta a fost de proporţii mult mai mici, nivelul Mării Negre ridicându-se cu doar 10 metri.

Cercetătorii s-au întrebat dacă a existat cândva un potop universal sau e vorba de catastrofe locale, în diferite părţi ale lumii. Se pare că cea de-a doua ipoteză este mai vrednică de crezare. Revărsarea Mediteranei în Marea Neagră a lăsat mărturii în texte vechi, anterioare Bibliei, la populaţii care au trăit nu foarte departe de locul catastrofei. Mesopotamienii, spre exemplu, au o poveste foarte asemănătoare cu cea a lui Noe din Vechiul Testament.

Egiptenii nu au nici o legendă care să pomenească despre un potop. Potopul a fost perceput în toate culturile ca o pedeapsa, ceea ce nu putea fi valabil pentru egipteni, inundaţia însemnând pentru ei belşug şi viaţă. În folclorul nostru există referiri la potop, dar sunt de sorginte biblică. E posibil să existe şi la noi povesti precreştine care să fi înregistrat teribilul eveniment.



Sursa: www.evz.ro – 27.11.2012



luni, 26 noiembrie 2012

LIMBA ROMANA IN......LUME ..

Limba romana e atat de bogata incat am exportat-o pe banda rulanta.
Intr-un top al denumirilor internationale, fara sa stie purtatorii, avem urmatoarele rezultate:
 1. Pe primul loc, bineinteles, ce alt nume ar putea figura decat renumita statiune croata Pula. 
Am intalnit persoane care isi fac concediile in Pula (inclusiv oameni care chiar merg in Croatia pentru asta).
http://en.wikipedia.org/wiki/Pula,_Croatia
 
 2. Tot Pula se numeste si moneda oficiala a statului african Botswana.
Prin asta se explica saracia lucie din savana... luand in calcul faptul ca populatia e preponderent feminina,
se ajunge la cateva subdiviziuni de Pula pe cap de locuitor.
Cursul de schimb il gasiti pe http://www.x-rates.com/d/BWP/table.html
 
3. In alte zone de pe continentul african, oamenii o duc si mai rau.
Daca botswanezilor le e de ajuns o Pula pentru a-si asigura traiul (mai ales ca-s negri, si stim noi ce se vorbeste despre ei),
3,4 milioane de mozambicani locuiesc in regiunea Nampula, avand capitala in orasul cu acelasi nume. http://en.wikipedia.org/wiki/Nampula_Province
 
4. Printre distractiile mai putin cunoscute, dar mai apropiate de noi,
se poate numara o excursie cu intreaga familie in micul si linistitul Camping De Muie,
 pe insula olandeza Tholen.
Puteti sa le scrieti sa-i felicitati pentru denumirea inspirata,
sediul lor din St. Maartensdijk e amplasat tot pe strada... Muie.
Sau vizitati-i pe 
http://www.campingdemuie.nl
 
5. Futai USA Inc. este cel mai mare producator de umbrele din lume, vezi Doamne.
Cica aproape toate umbrelele din lume contin piese Futai.
Firma taiwano-americana mai face si crose de golf... desi nu vad legatura.
Nu spune niciodata intrun loc public Eu fac.http://www.futaiusa.com/about_futaiusa.htm
 
6. LABA inseamna pentru toti italienii Libera Accademia di Belle Arti.
Saracii ofera chiar 30 burse de studiu "per i Master della LABA".
LABA - La natura dell' arte. http://www.laba.biz
 
7. Daca tu crezi ca esti in rahat, ce parere ai de cei 32.000 de insi din orasul israelian Rahat?
In Rahat, ce-i drept, locuiesc numai arabi , si ei se simt bine acolo, de vreme ce rahat inseamna pe limba lor ceva gen "convietuire fericita". http://en.wikipedia.org/wiki/Rahat
 
8. Pentru ca din nou ne-am indepartat de plaiurile mioritice, am putea sa vizitam si Curu.
Nu, nu e suficient sa te uiti in spate, Curu este o rezervatie naturala in Costa Rica.
75% din Curu lor este impadurit, si totusi costaricanii il considera unul din cele mai frumoase locuri din tara.
N-as vrea sa le vad pe celelalte, in cazul asta. http://www.nicoyapeninsula.com/curu/
 
9. Am ajuns si in indepartata Japonie, unde pe crestele muntilor cresc falnicii Sugi.
Sugi este chiar arborele national al japonezilor, asteptam cu interes aclimatizarea lui pe coastele insorite ale Croatiei de mai sus. http://en.wikipedia.org/wiki/Sugi
 
10. Cui nu-i plac conditiile rudimentare oferite de campingul olandez de Muie, ii recomandam cu caldura cazarea in hotelul parizian de Buci. http://www.buci-hotel.com/
 
In concluzie, dragi cititori, fiti mandri de graiul ce-l graiti, dar fiti prudenti.
N-ai de unde sa stii ce inseamna "buna ziua" in limba uzbeka. 
primita de la DD pe e-mail

luni, 19 noiembrie 2012

Cum depistezi impostorii de pe reţelele de socializare


Pe Facebook sau pe Twitter există şi vieţi mincinoase. Indivizi cu o existenţă anostă în lumea reală îşi creează în lumea virtuală o biografie interesantă, plină de aventuri, excursii exotice şi întâmplări deosebite, însă toate fictive.
Nu vorbim despre conturi false de Facebook, ci de vieţi false etalate pe Facebook. Mai exact, despre acele persoane care, complexate de banalitatea existenţei lor, îşi inventează o viaţă nouă, pe care o expun prietenilor din mediul virtual, prin intermediul reţelelor de socializare. Portretul robot al unei astfel de persoane, aşa cum a fost el conturat de psihologi, este următorul: vârsta peste 35 de ani, de cele mai multe ori femeie, şomer sau angajat ca simplu funcţionar, necăsătorit şi neimplicat într-o relaţie amoroasă, fără copii, fără perspective apropiate şi concrete. „Aceşti oameni sunt nemulţumiţi de viaţa lor şi încearcă ca, măcar în lumea virtuală, să fie ceea ce au visat – un Făt-Frumos sau o Ileană Cosânzeană“, spune psihologul Bogdan Lucaciu, din Bucureşti.
O existenţă paralelă virtuală nu este uşor de creat, e nevoie de imaginaţie şi de inteligenţă pentru a nu fi depistat de ceilalţi utilizatori. Cei mai buni reuşesc să păcălească multă lume, riscând, totuşi, să-şi piardă toţi prietenii din online în cazul în care ar fi descoperiţi. Minciuna este, însă, greu de tolerat, motiv pentru care site-ul wikihow.com a alcătuit o listă cu indicii care pot conduce la ipoteza că un anume utilizator din lista comună de prieteni fabulează despre el însuşi pentru a creşte artificial în ochii celorlalţi. 
1.    Poza de profil este prelucrată
. Unul dintre trucurile cel mai des folosite de „falsificatori“ este să folosească o fotografie modificată în Photoshop, astfel încât defectele fizice să fie estompate. În situaţiile în care nici Photoshop-ul nu poate face minuni, personajul va posta o imagine în gros-plan înfăţişând acea parte a corpului care-l avantajează: ochii, profilul facial, părul etc. În cazuri extreme, impostorul postează fotografii ale altor persoane, cu care seamănă vag, dar care sunt considerabil mai tinere şi mai arătoase, pretinzând însă că-l reprezintă pe el.
2.    Descrierile fotografiilor sunt ambigue.
Utilizatorii care-şi construiesc existenţe false vor ca ceilalţi să creadă despre ei că au o viaţa deosebit de activă şi de interesantă. De pildă, este foarte probabil să pretindă că abia a sosit dintr-o vacanţă exotică. Fotografiile postate reprezintă peisaje mirifice, dar descrierea lor este scurtă şi echivocă. În felul acesta, poate contracara anumite curiozităţi legitime ale prietenilor din online, cum ar fi „de ce nu apare şi tu în poză?“. De cele mai multe ori, o simplă căutare pe Google cu numele destinaţiei te duce exact la aceleaşi fotografii, doar că ele aparţin unei agenţii de turism.
3.    Susţine că în fiecare zi i se întâmplă ceva deosebit.
Potrivit postărilor lui obişnuite, un astfel de individ nu se plictiseşte niciodată. Dimineaţa pune la punct un funcţionar bancar impertinent în aplauzele celorlalţi clienţi, la prânz i se oferă un job excelent, dar pe care-l refuză din motive nobile, iar seara, de preferat, îi apare în cale un căţel flămând, pe care îl şi adoptă, provocând un val măgulitor de „Like-uri“.
4.    Pretinde că are un job exclusivist.
În cele mai multe cazuri, pseudobiograful spune că are o slujbă pe care, în mod normal, ar invidia-o toată lumea, de regulă o funcţie cu denumire americano-corporatistă într-o companie celebră. Fireşte, compania este atât de exclusivistă, încât niciunul dintre prietenii din mediul virtual nu ar avea acces la ea.
5.    Tot ce povesteşte că face e interesant.
Nu doar ceea ce pretinde că i se întâmplă este deosebit, ci mai ales ceea ce susţine că face. Într-o zi oarecare, când nu e ocupat să salveze virtual planeta, „falsificatorul“ găteşte specialităţi culinare care sunt doar la îndemâna specialiştilor, se întâlneşte cu diverse personalităţi cu care este, desigur, vechi amic sau face propuneri sclipitoare în şedinţele de la serviciu. Specialitatea culinară pe care susţine că a gătit-o are şi o poză. Arată delicios, doar că ea aparţine unui site de profil gastonomic din altă ţară. Personalităţile pe care le întâlneşte sunt şi ele prezente cu fotografii în postările mincinosului, dar sunt poze generale, de pe alte site-uri. Motivul? N-a avut camera foto la îndemână.
6.    Are numai păreri pertinente, indiferent de natura subiectului.
Politica, economia, religia - niciun domeniu nu este îndeajuns de complex încât să nu-i prilejuiască o constatare înţeleaptă. Singura problemă este că enunţul atât de inteligent nu-i aparţine. A fost scris/spus de altcineva înainte.   
7.    Are câţiva prieteni care-i comentează întotdeauna apreciativ postările.
Dacă sunt mereu aceeaşi prieteni şi dacă aceştia comentează fără excepţie apreciativ, atunci poate fi vorba despre conturi false. Pentru un plus de credibilitate, impostorul creează trei – patru conturi false pe reţeaua de socializare, pentru a-şi asigura comentariile pozitive. Mai exact, el postează, el dă „Like“, doar că se dă drept altcineva.

Patologie socială

Existenţa unei lumi virtuale a încurajat dezvoltarea unei patologii sociale, susţine psihologul Bogdan Lucaciu. „Nu este ceva grav. Până la urmă, reţeaua socială nu este un tribunal. Fiecare copil şi-a dorit să devină o persoană importantă, iar mediul online poate satisface cu uşurinţă această fantezie. Grav ar fi dacă persoana respectivă ar ajunge să creadă că viaţa ei virtuală este şi cea reală“, conchide specialistul.
Sursa: www.adevarul.ro17.11.2012

miercuri, 7 noiembrie 2012

CHANEL No. 5 INTERZIS ?

Unul din cele mai apreciate parfumuri ar putea fi interzis. Ce s-a descoperit in compozitie

Chanel no. 5, cel mai cunoscut parfum din lume, ar putea deveni curand istorie. Oamenii de stiinta au descoperit in compozitia lui un ingredient periculos.
Uniunea Europeana ar putea sa interzica anumite parfumuri, printre care si celebrul Chanel no. 5, devenit cunoscut mai ales datorita lui Marilyn Monroe, care declara ca doarme goala, dupa ce foloseste acest parfum, scrie Medical Daily.
Chanel no 5 a fost creat in anul 1921 de catre Coco Chanel si contine urme de muschi de copac, ingredient inclus recent pe lista alergenilor periculosi.
Potrivit Reuters, o comisie stiintifica a identificat nu mai putin de 100 de alergeni inclusi in compozitia unor parfumuri, care ar putea fi interzise in UE.
Muschiul de copac este unul din ingredientele care dau mirosul distinctiv de lemn parfumurilor caselor Dior si Chanel, printre care Miss Dior si Chanel no 5.
In prezent, companiile de cosmetice sunt obligate sa scrie pe ambalajul parfumurilor doar 26 din cei 100 de alergeni cunoscuti.
O alta solutie ar fi schimbarea retetei parfumurilor, fiind vizate, pe langa Dior, si marcile Guerlain si Thierry Mugler.
Daca acestea reglementari va fi aprobate, marile companii vor ramane cu foarte putin ingredinete aprobate, iar parfumurile de marca nu vor mai mirosi niciodata la fel.
“Chanel no 5 nu a facut niciodata rau cuiva. Va fi sfarsitul parfumurilor. Cu cat folosesti mai multe ingrediente naturale, cu atat creste riscul de alergii: lamaia, iasomia, bergamota, toate contin alergeni”, declara Sylvie Jourdet, membra a societatii franceze de parfumerie.
Potrivit Reuters, un purtator de cuvant al Comisiei Europene afirma ca deocamdata aceste parfumuri nu vor fi interzise, insa subiectul va ramane in dezbatere.
Sursa: www.gandul.info- 07.11.2012

ATAC IMPOTRIVA SITE-URILOR CU CONTINUT PIRATAT

 Aţi gustat filme gratis, mâncaţi acum pe bani!

Vorba cântecului: şi când ploaia va veni, le va potopi pe toate... Ofensiva împotriva site-urilor de filme pirat, declanşată de Media Pro, arată că epoca romantică a internetului românesc se apropie de sfârşit
Ofensiva Media Pro împotriva site-urilor cu conţinut piratat (dintre care Vplay şi Filmehd erau cele mai cunoscute) poate fi interpretat ca un val care spulberă jucătorii clandestini de pe piaţă, şi despre care se ştia că va veni, neapărând peste noapte. Actualul şuvoi din România a fost trăit la aceleaşi proporţii şi în Statele Unite sau Europa occidentală cu 3-4 ani în urmă. Este de aşteptat ca Vplay să iasă definitiv din scenă după ce şi-a făcut datoria: a creat un nou obicei de consum. Acum a venit timpul să plătim.
RCS dă o şansă piraţilor
Scandalul va dura câteva săptămâni, dar legea e destul de clară: încălcarea dreptului de autor se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 4 ani sau cu amendă. La noi n-a făcut nimeni puşcărie şi amenzile încă sunt mici; în SUA, chiar săptămâna trecută tribunalul din Illinois l-a obligat pe un individ oarecare la plata a 1,5 milioane de dolari pentru piratarea de conţinut porno.
Media Pro a reclamat la CNA şi Consiliul Concurenţei faptul că magazinele de conţinut on-line difuzează filme piratate. Interesul Media Pro era ca providerii de Internet (Romtelecom, RCS şi UPC) să restricţioneze automat aceste site-uri. E ceea ce îşi propunea ACTA, dar n-a trecut de Parlamentul European: providerii să blocheze automat domeniile web indezirabile şi să permită procurorilor accesul la datele personale ale consumatorilor care se uită la filme piratate.
RCS a spus clar că nu va restricţiona niciun site, neavând niciun interes în această bătălie, dimpotrivă, ar putea fura clienţi de la Dolce, care are propriul magazin on-line şi care a blocat deja Vplay şi Filmehd.
Valul noii ere online
Dezbaterea va fi furtunoasă, iar românii vor semna petiţii cu sutele de mii în apărarea piraţilor. Dar Media Pro, prin site-ul propriu voyo.ro, a nominalizat circa 50 de seriale TV produse Sony şi Warner, pe care are licenţe de distribuţie, plătite cu bani grei, şi care sunt piratate de Vplay. Finalul e previzibil.
Site-ul fantomă a făcut o afacere excelentă în România. N-au niciun domeniu înregistrat aici (deci nu se supun jurisdicţiei româneşti), nu se ştie cine sunt patroni, nu i-a văzut nimeni la faţă vreodată (circulă legende că ar fi bulgari sau olandezi), n-au nicio dată de contact şi retransmit semnalul prin servere împrăştiate prin toată lumea, pentru a-şi pierde urma.
În 3-4 ani de activitate, şi-au creat o piaţă estimată la 500.000-1.000.000 de români, creând dependenţă. Au încasat abonamente cuprinse între 3 şi 5 euro/lună în perioada de glorie, putând estima veniturile la minimum 10 milioane de euro/an, iar din vară, când se apropia urgia ACTA, a început să dea conţinut gratis la tot cartierul.
Această dependenţă a convenit de minune "proteviştilor", care au voyo. ro. Piaţa e maturată, oamenii ştiu cât de bun e conţinutul on-line, s-au obişnuit şi să plătească prin SMS şi, în plus, deja pe piaţa electronicelor s-a anunţat că 1 din 5 televizoare cumpărate e SMART, adică au hardisk şi conexiune la internet. Acesta e viitorul, iar furtuna de-acum s-ar putea să fie prima zi dintr-o nouă eră.
Este exact ce s-a întâmplat în America, unde giganţii din televiziune au creat portalul hulu.com: trei ani au oferit conţinut gratuit, nu s-au luptat cu niciun pirat, iar din 2010 i-au închis pe toţi. Valul noii ere on-line ne udă deocamdată doar la vârful degetelor de la picioare.
Pe voyo.ro eşti întrebat scurt: „Vrei voyo? Plăteşte 3 euro/lună”. E doar pachetul de bază, fi lmele tari se plătesc separat Pambuccian: arestăm internetul?
Varujan Pambuccian, cel mai apropiat legiuitor de problematica noilor tehnologii, ia apărarea piraţilor, atacând Media Pro la formă, nu la fond: "Consiliul Concurenţei n-are pe cine urmări, că serverele incriminate nu sunt pe teritoriul României, deci n-are jurisdicţie. CNA, de asemenea, n-are nicio autoritate în astfel de probleme". Deputatul, aflat şi-n campanie, şi atent la publicul amator de filme, vede o conspiraţie la mijloc: "Sper să nu fie vorba de o forţare, să nu fie România veriga slabă care să cedeze în faţa ACTA".
Exemplul gigantului Hulu
Hulu.com este cel mai mare portal de conţinut din lume. E un join-venture creat în 2007 de giganţii ABC, NBC şi Fox, la care ulterior s-a lipit şi Disney. Rulează mii de producţii ale celor trei televiziuni, dar distribuie şi filmele, concertele ori show-urile TV ale altor companii de broadcasting. Până în 2009, veniturile hulu. com au fost aproape zero, dar încetul cu încetul s-a introdus sistemul "pay per view".
Succesul Hulu în Statele Unite şi Japonia este uriaş, giganţii TV fiind deja pregătiţi pentru adaptarea la lumea viitorului. Încasările pe 2011 au ajuns la aproape 1 miliard de dolari. Se spune deja că actualele televiziuni vor fi înlocuite de un tandem: studio de producţie şi portaluri de distribuţie online. E cam ce-a făcut Steve Jobs cu iTunes: vinde muzica produsă de vechile studiouri şi toată lumea e mulţumită.
"Orice conţinut pirat înseamnă un minus potenţial pentru bugetul de stat şi pentru creatorii de conţinut."
MARIA APOSTOL, director PR Pro TV


Sursa: www.evz.ro – 05.11.2012

sâmbătă, 3 noiembrie 2012

TELEFON CU AUTONOMIE DE 33 DE ZILE


Nokia, unul dintre cei mai mari producători de telefoane mobile din lume, a lansat un telefon cu o funcţie pe care o râvneşte orice posesor de smartphone. Telefonul costă mai puţin de 50 de euro.
Finlandezii de la Nokia nu se descurcă prea bine pe segmentul telefoanelor inteligente, însă când vine vorba de telefoanele tradiţioanale, folosite pentru apeluri şi mesaje text, ei continuă să vândă foarte bine. Nokia a lansat recent telefonul mobil Nokia 109,  care va contribui la strategia companiei de a conecta un miliard de oameni la internet.
Telefonul are un ecran de 1,8 inch, suportă carduri de până la 32 de GB şi permite accesul la Facebook şi Twitter direct de pe ecranul de start. Ceea ce îl face special este însă autonomia sa. Nokia 109 are o baterie care rezistă în regimul de aşteptare peste 33 de zile, iar în modul convorbire nu mai puţin de 7,5 ore. Telefonul mai este echipat cu radio FM şi un difuzor puternic.

 
Caracteristici:
Sistem: GSM  900/1800 GSM 850/1900
Interfaţă: Series 40
Dimensiuni: 110 x 46 x 14.8mm
Greutate: 77g (cu tot cu baterie)
Ecran: 1.8-inch TFT; 128 x 160 pixeli
Card de memorie: până la 32GB microSD
Conectivitate: GPRS/EDGE, , 3.5mm AV conector
Nokia 109 va fi disponibil începând de luna aceasta în China şi Europa. Telefonul va costa în jur de 42 de euro.

Sursa: www.capital.ro03.11.2012

DAMBUL LUI GAF

Dâmbul lui Gâf - locul din Ţara Moţilor ajuns celebru în întreaga lume
Dâmbul lui Gâf - locul din Ţara Moţilor ajuns celebru în întreaga lume
La prima vedere, comuna Horea, din Munţii Apuseni pare o așezare ca oricare alta din România. O mai scoate din anonimat plăcuța de la intrare, care te anunță că acolo a fost casa lui Horea, cel care i-a ridicat la luptă pe moţi. Nici prin gând nu îţi trece că într-un loc atât de încărcat de istorie o să-i descoperi, poate, pe cei mai lipsiţi de inhibiţii români... Atât de libertini şi deschişi, încât li s-a dus vestea, de ani buni, în lumea întreagă.
Vorbim despre un deal care i-a facut celebri pe moţii din partea locului: "Dâmbul lui Gâf" – așa îi zic sătenii. Povestea lui este veche de sute de ani, pentru că aici era locul în care urmaşii lui Horea veneau să-şi... iubească mândruţele. În vârful lui Gâf nicio muiere nu a scăpat neatinsă, şoptesc bătrânii satului.
Când ajungeau în vîrful dealului, se «hodineau un pic», după urcuşul greu. Şi pentru că gâfâiau, locul şi-a căpătat numele de Dâmbul lui Gâf. Acum vreo opt ani, primarul de atunci, Corneliu Olar, om cu simțul umorului, a stat la sfat cu horenii și au decis să învie legenda.
Doar norocul l-a scăpat pe primar din mâna moațelor furioase. În timp însă, a reuşit să le convingă că ideea lui nu e chiar atât de rea.
Drumul pînă în vîrful lui Gâf nu e deloc uşor. Șerpuieşte printre văi şi brazi, iar urcuşul îl solicită pe călătorul care se încumetă să meargă pe dealul îndrăgostiţilor. Odată ajunse la destinaţie, perechile trec de Poarta Inimilor Fierbinţi. Pe fiecare stîlp au fost încrustaţi în lemn "Mîndruţul" şi "Mîndruţa"... Moţul este în genunchi şi îi oferă moaței un inel.
Amenajarea Dâmbului nu ar fi fost posibilă fără talentul meşterului lemnar din Horea, Iosef Mateş, a cărui faimă pare a fi ajuns-o pe cea a dealului.
Meşterul "Chuck Norris" a fost cel care a pus în aplicare ideile fostului primar, chiar dacă la început i s-au părut... un pic ieşite din firesc. Dar până la urmă şi-a adus aminte că şi el iubise în tinerețe o grămadă de mândruţe, aici la Gâf.
La început, vestea despre dealul îndragostitilor a circulat doar prin comunele apropiate, dar în timp i s-a dus buhul tot mai departe. Aşa că din ce în ce mai mulţi turişti au venit să caute dragostea... la Gâf.Cei mai mulţi vizitatori însă au fost atraşi şi de regulile neobișnuite stabilite de fostul primar.
Şi dacă pe vremuri, moaţele îşi chemau cu tulnicul drăguţul...la vremuri noi, obiceiul s-a schimbat. Pe dealul iubirii a fost amenajată chiar o "linie fierbinte" - adică un telefon public fixat pe un brad. În timp, telefonul a dispărut și el, înlocuit de mult mai modernul celular.Atît de mult iubesc sătenii dealul că i-au făcut şi cîntec: "Cântă dorul sus pe Gâf/ Dâmb de Gâf si Gâf de dâmb/ Stai aici pe-acest pământ/ Tot iubit si gâfâind". Iar dacă femeile pleacă ochii ruşinate cînd le întrebi de Gîf, bărbaţii în schimb se aprind repede şi îţi povestesc cu mândrie de aventurile lor din tinereţe.
Horenii spun că mai toţi au fost zămisliţi acolo la Gâf. Nici nu e de mirare că pe aceste meleaguri natalitatea nu este o problemă. Nu mai puţin de patru grădiniţe au fost amenajate în ultimii ani.
Nu numai dâmbul a dus faima comunei Horea, ci şi pasiunea fostului primar pentru, spune el, cel mai libertin dintre cei mai puternici oameni ai lumii – Bill Clinton! De altfel, Corneliu Olar este supranumit de consăteni "Bill Clinton de Apuseni". Şi cum un preşedinte american nu poate locui decît la Casa Albă, la Horea există una! Ce-i drept, mai mică, dar căreia nu-i lipsește nimic. Nici măcar... stagiara Monica Lewinski din Biroul Oval!
Ca să fie aproape de Clinton în fiecare zi, primarul din Horea i-a cerut unui meşter popular să îl încrusteze în lemn, în mărime năturală, alături de Monica. Modelul folosit a fost o fotografie luată de pe Internet, în care Bill Clinton apare cu braţul ridicat - semn al victoriei, zice fostul edil. Acum, Cornel Olar a părăsit fotoliul de primar pentru cel de deputat, dar în locul său a venit un nepot, Nicola Marin, căruia i-a lăsat moştenire şi dâmbul... dar şi mândruţele.Şi chiar are ce moşteni noul primar, căci dâmbul lui Gâf şi faptele de "bărbăție" trăite de moţi în vârful său au făcut comuna... poate cel puţin la fel de cunoscută ca răscoala istorică a lui Horea, Cloşca şi Crişan. Şi poate că dealul a mai făcut ceva: a dărâmat prejudecăţile despre români.
SURSA : REALITATEA.NET

joi, 1 noiembrie 2012

PERPETUUM MOBILE ; ''PILA LUI CARPEN''

Nicolae Vasilescu – Karpen a descoperit ceva ce nu trebuie ştiut. Pila Karpen este inventia care se vrea definitiv uitata, pierduta, ingropata

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjHAEu1Nu-QkgdHRUp8C5nofXVCQVcOCFg8MYmGxo8RkwhVulcNPnyIRMrGdPnIxpadRCe6nEUWlaz0ZFk9s03FvSdTclfSvA1g1ByDWe-FqtVPmgmnup7WZjUt33g89TK89SSuFXjj5ms/s1600/Muzeul+Naţional+Tehnic+Dimitrie+Leonida.jpg
La Muzeul Naţional Tehnic “Dimitrie Leonida” din Bucureşti există o pilă electrică, construită de Vasile Carpăn, care funcţionează fără întrerupere de 70 de ani. Nepoţii inventatorului au fost la muzeu, recent, şi au exprimat intenţia de a construi la Politehnica din Bucureşti o copie fidelă a prototipului realizat în 1950, pentru a studia posibilitatea de produce, pentru România, curent electric gratuit.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgjIR0-LD9u-2gLWHfF7nZ8nBDzrBgcZdTTYTUkbn-bgYLjchzcDCYqx04gQ7P1qAWElPsI-kqQuOX4WUNY2cNW92poVid2KGrzN7J64mBqsNYLgyUf7KETB2cWcu1I6Kg483xWV3jFNMU/s1600/pila_karpen_4.jpg
Obiectul de patrimoniu stă într-un seif metalic blindat, chiar în biroul directoarei muzeului. Este vorba despre “Pila termoelectrică cu temperatura uniformă”, cunoscută sub numele de “Pila lui Carpăn”, realizată în 1950. Poliţia a interzis conducerii muzeului să expună acest obiect fără o masură de securitate excepţională. Dar muzeul nu are bani pentru aşa ceva,
de aceea o ţine închisă în seif.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEho51NwwEtrITTOyahM4J0HAqfzugDOtqnVJ7Rwpfv294o0khUwu-hHlJV82gvIAQw9zEs_R7yxSKHI_FiGagdpznvwp-M1xKdfDLUzp8-9XngnHn2q4twXA8bL22LuXEVx6UN5HtYNPLc/s1600/pila_karpen_1.jpg
Pila este, de fapt, un perpetuum mobile, adică un aparat care generează energie la nesfârşit fără intervenţie din exterior. Deşi ar fi trebuit să se oprească de multe decenii, “Pila lui Carpăn” se încăpăţânează să funcţioneze, aşa cum a prevăzut inventatorul ei. Oamenii de stiintă nu pot explica încă cum este posibil aşa ceva.
Construirea unui perpetuum mobile a fost visul de secole al omenirii. Un aparat care să producă energie la nesfârşit, fără să primească impulsuri exterioare, ar rezolva definitiv setea de energie a civilizaţiei actuale. În epoca modernă însă, acest vis a fost abandonat pe considerentul că ar fi o utopie.
Cei ce au continuat totuşi să caute soluţia, au fost marginalizaţi, lumea stiinţifică considerându-i nebuni. Cu toate acestea, un fizician român s-a încăpăţănat să-l construiască. Şi se pare că a reuşit. Nicolae Vasilescu Carpăn a început să lucreze la acest proiect înainte de Primul Război Mondial.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgNFApN-wpwKbBo0_YoSFAM8bDykS8lpVcMGsLxGFcTXp0Y5VfDaiGtRoheyHP0Q31fmC79CwvkkgQF_njKHya0nGwIxOTO1pf0Lm9jhyphenhyphenCX4Bu5CySFUAXcgQ_MEpwGXlhYLrvSjvAWtZ0/s1600/Pila+Karpen+1.jpg
“Pila” a fost brevetată în 1922. Pentru oamenii de ştiinţă de astăzi este de neînţeles cum a fost posibil ca un om de o rigurozitate ştiintifică excepţională, asa cum a fost Carpăn, să se apuce de o asemenea “nebunie”. Lucrarea teoretică se referă la dimensiunile pe care trebuie să le aibă aparatul şi materialele din care trebuie construit. Vasilescu Carpăn susţine în aceasta lucrare că pila inventată de el va furniza energie electrică la nesfârşit.
După ce teoria a fost gata, s-a apucat de lucru. Voia să demonstreze printr-un prototip că ceea ce calculase era corect. Prototipul a fost gata în 1950. Era vorba, în fapt, despre două pile electrice legate în serie, care pun în miscare un minimotor galvanometric. Acesta, la rândul său, mişca o paletă conectată la un întrerupător. La fiecare jumătate de rotire paleta deschidea circuitul, pentru ca la a doua jumătate de rotaţie să-l închidă. Timpul de rotaţie a elicei era calculat în aşa fel încât pilele să aibă timp de reîncărcare, respectiv pentru refacerea polarităţii în perioada cât circuitul este deschis. Motorul şi paletele aveau drept scop demonstrarea faptului că pilele furnizează energie electrică. Astazi nu mai este nevoie de aşa ceva, deoarece există aparate de măsură şi control performante.
Ieşit din comun este faptul că o pila electrică (generator electric considerat stramoşul bateriei) nu poate trăi mai mult de 5 ani, maximum 10 în cazul celor mai performante. După care se poate arunca, deoarece unul din electrozi se corodează, iar înlocuirea lui înseamnă, de fapt, o pilă electrica nouă. Generatorul electric al fizicianului român s-a încapaţânat însă să funcţioneze şi după 70 de ani de la construire.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiLg-XII5W9X0CjJ4fNfl9VcQjTLAs_jPiRC0K-tISv402s_PFdOrD_IOv4GtQJALCwp97WPpkohBkmzCVO3V5JozNCWgELp8oSSgRAEm2M_nRXtQP4wNX6sFn5ttYoHKmo3_qdvxMh6mA/s1600/Pila+Karpen+2.jpg
Măsurătorile făcute recent la bornele pilei indicau un curent electric cu o tensiune de valoarea celei calculate de inventator, lucru inexplicabil pentru oamenii de ştiinţă. Pentru a intra un pic în detaliu, trebuie spus că, spre deosebire de ceea ce se învaţă la fizică în clasa a VIII-a, “Pila lui Carpăn” are un electrod din aur, altul din platină, iar electrolitul, lichidul în care sunt imersaţi cei doi electrozi, este acid sulfuric de puritate ridicată. Materialele din care este construita pila reprezintă doar un aspect al problemei. Conform calculelor lui Carpăn, s-ar putea construi un aparat similar, de gabarit – respectând exact proporţiile celui existent – care să dezvolte o energie mult mai mare.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh3mK1ZAhVyiRSVd4SCgM0wNZQiXLF70X7HO1zbhYU4wEItyRaMqcqjoZMLQHFgnu97vF6kvtcPtY-8fDaai_CVN-V3nfncPibqUwDrq54Iootm3kzG1wAMY6_O8Q6t2SkKt_9SeYgGvD4/s1600/pila_karpen_3.jpg
Un asemenea generator ar putea alimenta la nesfârşit o navă spaţială care să călătorească în Cosmos, de pildă. Pentru aplicarea invenţiei trebuie făcut însă un studiu preliminar de fezabilitate. Or, aşa ceva nu este posibil, atâta timp cât despre minunea lui Carpan nu ştie decât un cerc restrâns de oameni de specialitate. Au fost câteva comunicari ştiintifice la Paris, Bucureşti şi Bologna, în care s-a prezentat pe larg invenţia. În deceniile trecute, mecanismul minune a constituit chiar obiect de cercetare la Universitatea din Braşov şi Politehnica din Bucureşti.
Surse din cadrul Politehnicii bucureştene ne-a spus că nepoţii lui Carpăn au contactat facultatea şi muzeul Tehnic pentru a găsi soluţia de a face o copie fidelă a pilei electrice, ţinând cont şi de faptul că documentele care conţin datele tehnice ale obiectului sunt tot la muzeul “Leonida”. Această copie va fi folosită pentru a construi un aparat care să rezolve pentru totdeauna nevoia de energie – adică să producă curent electric gratuit.
sursa ;Libertatea.ro