Translate

miercuri, 29 februarie 2012

UNDE NE SUNT..... OUALE.?

De ce nu se găsesc ouă în magazine? Prețurile se vor menține mari

Piaţa ouălor se va regla la mijlocul lunii martie din punct de vedere al ofertei deoarece va intra pe piaţa liberă producţia de ouă din gospodăriile ţărăneşti, dar preţurile nu vor scădea în marile lanţuri de magazine, estimează Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR)
"Lipsa ouălor de pe piaţa internă este cauzată de schimbarea cuştilor pentru găinile ouătoare la nivelul întregii Uniuni Europene. Acest lucru a adus o creştere a preţurilor la ouăle din import, dar şi din producţia internă, pentru că aceasta asigură în perioada de iarnă doar aproximativ 75% din consumul lunar", a explicat preşedintele UCPR, Ilie Van, citat de Agerpres.
Potrivit acestuia, dacă la începutul anului producătorii interni vindeau ouăle la poarta fermei cu 0,35 - 0,40 lei bucata, fără TVA, acum preţul este cu aproape 40% mai mare, respectiv de 0,50 - 0,55 lei pe bucată, fără TVA.
"Din importuri, cele mai multe cantităţi de ouă veneau din Polonia, ţara unde producătorii nu şi-au modernizat fermele de păsări, iar cele care respectă normele UE intră pe piaţă la preţuri de 0,58 - 0,62 lei pe bucată. Consider că după 15-20 martie piaţa se va regla, deoarece apare oferta din gospodăriile ţărăneşti şi scad vânzările pentru ouăle produse în fermele industriale", a mai spus Ilie Van.

Prețul ouălor s-a dublat într-o săptămână

În ultima săptămână, preţul ouălor a crescut în timp record în supermarketuri, de la 0,5 - 0,6 lei pe bucată, la un leu şi chiar 1,2 lei pe bucată.

Preşedintele UCPR a precizat că, după reglarea pieţei, preţurile ouălor vor scădea la producători, nu la nivelul celor înregistrate la începutul anului, dar vor fi în mod sigur mai mici decât în prezent, ceea ce nu se va întâmpla şi în supermarketuri.

"Producătorii nu au dublat preţurile la ouă, în ciuda unei oferte scăzute din piaţă şi a investiţiilor făcute în sistemul de creştere. Supermarketurile au profitat de oferta scăzută şi au dublat preţurile. Sunt convins că preţurile la ouă în supermarketuri nu vor scădea, pentru ca aşa s-a mai întâmplat şi cu alte produse alimentare, chiar dacă producătorii le vor reduce la poarta fermei. Din păcate, autorităţile nu pot face mare lucru în acest sens pentru că nu avem legislaţie", a explicat Ilie Van.


Producătorii români au costuri mai mari decât cei europeni


Potrivit sursei citate, cei mai mulţi producători interni au costuri de producţie mai ridicate decât cei din alte ţări europene, fiindcă, prin introducerea normelor europene de creştere a găinilor ouătoare, ei au schimbat în totalitate sistemul de creştere, de la cel în baterii, la cel pe sol, în loc să investească doar în baterii îmbunătăţite cum au făcut majoritatea producătorilor europeni.

"Mulţi producători români de ouă au costuri mai ridicate odată cu trecerea la alt sistem de creştere a găinilor ouătoare, adică din 3 - sistemul în cuşti, în 2 - la sol, comparativ cu cei din UE, care au investit doar în îmbunătăţirea cuştilor existente", a arătat şeful UCPR.

Ilie Van a subliniat că principalele probleme ale sectorului avicol sunt legate de evaziunea fiscală, ce reprezintă circa 25% din totalul pieţei, dar şi de concurenţa puternică a producţiei de ouă provenite din gospodăriile ţărăneşti, mai ales în perioada de vară.


29 crescătorii nu corespund normelor europene


Conform directivelor europene, producţia românească de ouă de consum este realizată după patru coduri, codul 3 fiind cel consemnat pe ouăle obţinute de la găinile crescute în baterii convenţionale şi îmbunătăţite. Legislaţia UE nu impune creşterea exclusivă la sol, conform codului zero (ecologic), unu sau doi, ci doar obligă la unele îmbunătăţiri ale bateriei convenţionale, cu aprobarea utilizării, iar aceste condiţii trebuiau respectate începând cu 1 ianuarie 2012.

Potrivit datelor furnizate de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), la mijlocul lunii decembrie 2011, România deţinea 29 de exploataţii care se aflau în situaţia de a nu corespunde normelor europene în privinţa creşterii păsărilor, deşi 18 dintre acestea au anunţat că se vor alinia până la finele lui 2011. De asemenea, alte nouă exploataţii comerciale vor face investiţiile pentru a respecta normele europene până la finele lunii iunie 2012, în situaţia de a fi închise fiind doar două exploataţii.


România produce 1,36 miliarde de ouă pe an


UCPR consideră că la ora actuală în sistemul avicol sunt respectate standardele europene de creştere pentru mai mult de 95% din efectivele totale de cinci milioane de găini ouătoare. Sectorul avicol din România a investit din 2007 şi până în prezent între 150 şi 200 de milioane de euro pentru schimbarea cuştilor pentru găinile ouătoare, în conformitate cu normele europene.

În România există, în prezent, circa 150-200 de producători de ouă, dintre care 35 mari, ce realizează 85% din producţie. Producţia anuală de ouă se ridică la aproximativ 1,36 de miliarde bucăţi.

UCPR estimează valoarea pieţei avicole din România la peste un miliard de euro.

Sursa: www.evz.ro – 27.02.2012

marți, 28 februarie 2012

8 MARTIE FARA INTERNET

8 martie, ziua în care FBI-ul ar putea închide internetul

Pe 8 martie, sute de milioane de utilizatori din întreaga lume ar putea rămâne fără conexiune la internet, din cauza unui virus care a afectat deja calculatoare din peste 100 de ţări, scrie Daily Mail.
Programul, numit DNSCharger Trojan, intră în calculatoarele celor afectaţi, modifică setările DNS şi îi trimite pe aceştia pe site-uri ilegale, notează sursa.
FBI a anunţat că, de teama răspândirii acestui virus, ar putea bloca accesul la internet pe 8 martie 2012. Atunci se încheie perioada de 120 de zile pe care un tribunal din SUA a acordat-o FBI pentru a elimina complet virusul. Întrucât acest lucru nu s-a realizat, autorităţile se văd nevoite să închidă accesul la internet, lucru care ar afecta sute de milioane de oameni.
Conform Daily Mail, jumătate dintre cele mai puternice 500 de companii ale lumii ar putea fi afectate de tăierea internetului, precum şi câteva zeci de instituţii guvernamentale din SUA.
Virusul a apărut în 2011, în Estonia, iar autorităţile au arestat şase bărbaţi suspectaţi de crearea sa. Totuşi, nu s-a putut evita răspândirea virusului în calculatoarele a sute de milioane de utilizatori, scrie Daily Mail.
Gizmodo scrie că DNSChanger Trojan este periculos, mai ales că blochează accesul la site-urile de unde utilizatorii ar putea descărca programe de tip antivirus.
Cum acţionează virusul
Fiecare site de pe internet este reprezentat de un IP şi de o adresă. Spre exemplu, Facebook este reprezentat de IP-ul 69.171.242.12 şi de adresa "www.facebook.com". DNSChanger Trojan schimbă IP-ul site-ului respectiv, astfel că utilizatorii vor ajunge pe alt site, atunci când vor tasta "www.facebook.com" în browser-ul lor.
De fapt, va fi un site clonă al Facebook, care însă îi va ajuta pe escroci să fure datele utilizatorilor.
Când a descoperit cum funcţionează virusul, FBI a încercat să mute site-urile companiilor afectate pe alte servere, însă aceasta este doar o soluţie temporară. Dacă până pe 8 martie nu se va reuşi eliminarea DNSChanger Trojan, atunci internetul trebuie oprit, scrie Daily Mail.
Sursa: www.gandul.info- 28.02.2012

UNDE VINDE PETROM BENZINA CU 4,5 LEI/LITRU



De la începutul anului şi până în prezent cea mai mare companie petrolieră de pe piaţa locală – Petrom a aplicat patru modificări la preţurile carburanţilor. Primele trei ajustări au fost efectuate chiar în prima lună, iar cea de-a patra a fost operată săptămâna trecută. Astfel, un litru de benzină a ajuns să coste aproape 6 lei.
Ultima modificare de preţ (12 bani la benzină şi 9 bani la motorină) a fost realizată la numai o zi după ce grupul Petrom a prezentat rezultatele financiare obţinute anul trecut, iar oficialii companiei au precizat că politica Petrom de creştere a preţurilor va fi una moderată şi care se bazează pe cotaţiile internaţionale ale produselor petroliere, politica fiscală şi competiţia de pe piaţa locală.
În prezent, preţul mediu, la staţiile Petrom, al unui litru de benzină este cuprins între 5,59 lei şi 5,82 de lei. Menţionăm faptul că, începând din primăvara anului trecut, Petrom a luat decizia de a nu mai publica pe site-ul propriu preţurile de referinţă, ci preţurile din fiecare staţie. Preţurile pot varia de la o staţie la alta, dar nu mai mult de plus/minus 5% faţă de preţurile de referinţă.

Grupul Petrom este prezent în patru ţări: România, Serbia, Bulgaria şi Republica Moldova. În Republica Moldova, Petrom are 116 staţii, fiind lider în clasament după cantitatea comercializată cu amănuntul a benzinei, asigurând 35% din piaţă.
Preţul celui mai ieftin sortiment de benzină este de 16,19 lei moldoveneşti. EuroPremium 95, sortiment care se regăseşte şi la noi pe piaţă, în Republica Moldova este comercializat de Petrom la preţul de 16,49 lei moldoveneşti, adică 4,51 RON, echivalentul a 1,03 euro.

În cazul motorinei Euro Diesel 5 preţul este de 15,69 lei moldoveneşti, adică 4,29 RON, echivalentul a 0,98 euro.

Vezi mai jos preţurile practicate de Petrom în Republica Moldova.

Cel mai ieftin carburant rămâne şi în Republica Moldova GPL-ul. Un litru de GPL se comercializa în urmă cu două săptămâni cu 8,19 lei moldoveneşti, însă operatorii de pe piaţă au solicitat Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică să aproape o majorare a preţului, informa recent .

Sursa: www.capital.ro27.02.2012

luni, 27 februarie 2012

GOOGLE SCHIMBA POLITICA DE CONFIDENTIALITATE

Google îşi schimbă de joi 1 martie  politica de confidenţialitate. Află cum să-ţi ştergi datele personale

Gigantul web Google va efectua joi, 1 martie, o schimbare în politica sa de confidenţialitate, care îi va permite să combine toate informaţiile pe care le deţine despre utilizatorii săi.
De la 1 martie, Google va schimba politica de securitate a utilizatorilor săi, urmând să păstreze şi să folosească datele personale ale acestora. Chiar dacă deocamdată nu se ştie exact cum va folosi Google această combinaţie de informaţii pe care le obţine despre noi, politica de confidenţialitate a fost criticată pe întregul mapamond.
Google a dat asigurări că se va angaja să protejeze datele personale ale utilizatorilor.
 Google le-a trimis o scrisoare parlamentarilor americani şi a postat pe blog comentarii în scopul de a explica revizuirea regulilor sale de confidenţialitate. ''Protecţia vieţii private este un lucru la care ne gândim în fiecare moment în activitatea noastră şi suntem deschişi oricărei discuţii pe această temă'', a declarat unul dintre responsabilii Google, Pablo Chavez, pe blogul grupului.El a adăugat că aceste noi reguli vor fi ''mai simple şi mai comprehensibile'' decât cele în vigoare şi vor duce la ''o utilizare integrată şi uşoară care va permite un mai mare schimb de informaţii între produsele pentru care utilizatorii au un cont Google''. Mai mulţi militanţi pentru apărarea vieţii private şi-au exprimat preocuparea în legătură cu faptul că utilizatorii nu vor putea refuza aplicarea noii politici, care le va permite agenţiilor de publicitate să trimită mesaje publicitare internauţilor.

Cum ştergi  istoria de căutare pe Google

1. Intraţi pe site-ul Google şi accesaţi-vă contul. Apăsaţi pe numele vostru, în dreapta sus, şi selectaţi din meniul dropdown "Account Settings" sau "Setările contului".

2. În noua fereastră care vi se deschide căutaţi opţiunea "Services" (Servicii) unde veţi găsi o căsuţă intitulată "View, enable or disable web history" (Vizionaţi, activaţi sau dezactivaţi istoricul web).
3. Faceţi click pe opţiunea "Remove Web History" (Ştergeţi istoricul web). Odată ce aţi făcut acest lucru, istoria va rămâne dezactivată până în momentul în care veţi dori să o reporniţi.

De ce se întâmplă acest lucru?


Pentru că nu există lucruri gratuite. Oamenii doresc acces gratuit la email şi reţele de socializare, dar companiile au nevoie să facă, în continuare, bani. Şi pentru clienţii plătitori ai Google, datele pe care le pot folosi pentru publicitate targetată sunt extrem de ispititoare.
Desigur, Google susţine că această nouă politică de combinare a informaţiilor le va permite utilizatorilor să primească rezultate mai relevante atunci când caută ceva. Anna Whitten, Director of Privacy, Product and Engineering în cadrul Google, a declarat că schimbările sunt necesare pentru a simplifica setările de confidenţialitate actuale. "Dacă sunteţi conectat la Google, putem face lucruri precum sugerarea de rezultate sau trierea lor pe baza preferinţelor manifestate pe Google+, Gmail sau YouTube", a spus ea.  
Dar dacă aveţi deja suficientă încredere în Google pentru a-i permite să vă deţină conturile de e-mail, să vă gestioneze reţeaua de socializare sau să ştie locaţia telefonului dumneavostră, atunci nu vă va deranja ca toate aceste informaţii să fie combinate. Această mişcare, însă, este o dovadă clară a concurenţei acerbe dintre Google şi Facebook asupra datelor cu caracter personal, remarcă Wall Street Journal. Ambele companii deţin o mulţime de informaţii despre noi şi o vastă reţea de instrumente cu ajutorul cărora pot vedea traseul nostru pe online. Şi tocmai utilizarea acestor date pentru a crea produse publicitare va deveni câmpul de bătălie între cei doi giganţi.
Sursa: www.capital.ro24.02.2012

HARTA PLINURILOR DE BENZINA IN UE


Harta preţurilor la benzină în UE exprimate în "plinuri" cumpărate din salariul minim garantat. Care este diferenţa dintre angajaţii români şi cei din Ungaria sau din Luxemburg

În ciuda faptului că preţul benzinei, la pompă, în România este cel mai scăzut din întreaga Uniune Europeană (UE), lunar, un angajat român poate să îşi alimenteze maşina, din salariul minim garantat de către stat, cu doar aproape trei plinuri de benzină, fapt care ne plasează pe penultimul loc în rândul statelor membre ale UE.
Preţul mediu al benzinei în România este de circa 1,25 euro pe litru, conform celor mai recente date făcute publice de către Comisia Europeană (CE). Printre statele în care preţul benzinei este unul mai scăzut faţă de media UE se numără şi Bulgaria şi Cipru, unde ea se vinde cu 1,27 euro, respectiv cu 1,28 euro pe litru.
La polul opus, cel mai ridicat preţ al benzinei se înregistrează în Italia, unde un litru costă, în medie, 1,75 de euro. Italia este urmată în top de state precum Grecia şi Olanda, unde litrul de benzină costă 1,74 de euro, respectiv 1,73 de euro pe litru.
În ciuda faptului că litrul de benzină costă doar 1,25 euro în România, atunci când vine vorba despre cât de multe "plinuri de benzină" poate face un român din banii de salariu, România se clasează pe penultimul loc al topului, depăşind doar Bulgaria. Dintr-un salariu minim garantat de către stat, de 162 de euro, un român poate cumpăra puţin peste trei plinuri de benzină într-o lună, dacă luăm în considerare un "plin" de 40 de litri de benzină.
Câte plinuri poţi să cumperi în UE în funcţie de salariul minim net şi de preţul benzinei din fiecare stat în parte
Notă: Pe hartă apar doar 20 dintre cele 27 de state membre ale UE, pentru ca acestea să poată fi corelate cu cele mai recente date Eurostat, Biroul de Statistică al UE, cu privire la salariul minim garantat primit lunar de către angajaţii din Europa.

Sursă infografic: gândul.info (Corina Vârlan). Notă: Cifrele au fost rotunjite, în plus sau în minus, în funcţie de fiecare caz în parte.
Lituanienii se află pe penultimul loc al acestui clasament, cu doar patru plinuri de benzină ce pot fi cumpărate lunar dintr-un salariu minim net garantat, ei fiind urmaţi de către estonieni, de către letoni, de către cehi şi de către vecinii unguri, care nu pot cumpăra nici ei mai mult de cinci litri de benzină din salariul lor minim garantat lunar care variază între 232 şi 327 de euro.
La polul opus, cei care locuiesc în Luxemburg pot alimenta lunar o maşină cu cele mai multe plinuri de benzină, mai exact pot face 33 de plinuri, având în vedere faptul că salariul lor minim garantat lunar este de 1.801 euro. Ei sunt urmaţi în top de către irlandezi, care îşi pot alimenta maşinile cu 25 de plinuri de benzină în fiecare lună şi de către belgieni şi francezi, care pot face, la rândul lor, circa 22 de plinuri de benzină lunar.
În cazul Greciei, care a primit recent acordul miniştrilor de finanţe ai zonei euro pentru cel de-al doilea plan de salvare de la faliment, angajaţii, care câştigă lunar un salariu minim garantat de 877 de euro, pot face 13 plinuri de benzină a câte 40 de litri fiecare. În schimbul salvării statului elen de la faliment, oficialii de la Atena s-au angajat să reducă însă salariul minim garantat la 750 de euro pe lună.
 În 2012 benzina s-a scumpit în România cu 4,2%, iar motorina cu 3%
De la începutul anului 2012 şi până în prezent, preţul benzinei a crescut în România cu 4,2%, la fel ca cel al motorinei, la nivelul UE majorarea medie fiind de 4,7% la sortimentul de benzină Euro 95 şi de 4% la Euro Diesel 95 potrivit datelor remise gândul de către Andreea Paul, consilier de stat al premierului.
Cea mai recentă scumpire a avut loc vineri, când Rompetrol a scumpit benzina cu 16 bani pe litru şi motorina cu 12 bani pe litru. Joi, benzina s-a scumpit cu 12 bani pe litru şi motorina s-a scumpit cu 9 bani pe litru şi în cazul staţiilor de alimentare ale grupului Petrom, după ce cu doar o zi în urmă, reprezentanţii companiei anunţaseră că au înregistrat în 2011, un profit de 877 de milioane de euro, cel mai mare câştig obţinut până acum de o companie din România.
La nivelul UE, în 2012, preţul mediu de vânzare a benzinei a înregistrat o scădere de 2,2%, în timp ce în cazul motorinei el a rămas neschimbat.
Din 2009 şi până în prezent preţul benzinei a crescut cu 93%, iar cel al motorinei 60%
De la începutul anului 2009 şi până la data de 24 februarie 2012, în România, preţul benzinei la pompă a crescut de la 0,66 euro pe litru la 1,28 euro pe litru, mai exact cu 93%, mult peste majorarea medie la nivelul UE, de 60%. În cazul motorinei, în aceeaşi perioadă, preţul mediu a fost majorat cu 68%, ajungând de la 0,79 euro pe litru la 1,32 euro pe litru. La nivelul UE majorarea medie a fost de 55%.
Sursa: www.gandul.info- 26.02.2012

sâmbătă, 25 februarie 2012

MANIPULARE RMGC

Cum te pacaleste un joc online sa sustii proiectul Rosia Montana pe Facebook fara sa-ti dai seama!



In reteaua sociala Facebook circula de ceva vreme un joc online, in limba romana, foarte asemanator cu popularul FarmVille, in care ti se cere insa sa dezvolti, in loc de o ferma agricola, un orasel minier. Jocul se numeste “Orasul minier”, iar daca dai peste el din intamplare in timp ce iti petreci vremea pe Facebook si vrei sa-l joci, trebuie mai intai sa parcurgi o serie de pasi.

Dupa ce dai click pe titlul jocului, ti se cere mai intai sa apesi pe un buton de “Log In” care te duce la pagina principala a aplicatiei, asa cum arata in fotografia de mai jos. 
Aici te intampina un mesaj care iti descrie despre ce este vorba in joc: “Creeaza-ti propriul oras minier! Ajuta-i pe oamenii din comunitatea ta sa fie fericiti, ofera-le locuri de munca si fii managerul celui mai dezvoltat oras din clasament!” si ti se cere sa apesi butonul “Like” ca sa ti se permita sa joci si tu. Ceea ce nu ti se spuna insa este ca atunci cand apesi butonul de “Like” nu devii un fan al jocului in sine, ci un sustinator al Proiectului Rosia Montana al companiei Rosia Montana Gold Corporation (RMGC).
 
Problema este ca acest lucru nu ti se spune inainte, ci il afli abia dupa ce ai apasat butonul de “Like” si esti dus automat pe pagina de Facebook a proiectului, abia aici devenind vizibile insemnele RMGC, dupa cum puteti vedea in fotografia alaturata. Si iata cum, prin aceasta smecherie pe reteaua sociala, Proiectul Rosia Montana al companiei Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) pare a avea o cifra destul de mare de sustinatori, in jur de 200.000. De fapt, LIKE-urile sunt ori ale copiilor care au dorit sa se joace “Orasul minier”, ori ale adultilor pacaliti, dornici de joc, care habar nu au ca LIKE-ul lor se contabilizeaza... la RMGC! 

 
__._,_.___
SURSA ; 12 Ianuarie 2012 - Romaniacurata.ro

vineri, 24 februarie 2012

DRAGOBETE

- In unele zone din tara, in dimineata de Dragobete fetele nemaritate trebuie sa stranga zapada si sa o topeaca, apoi sa se spele pe fata si pe cap cu ea, pentru ca cel iubit sa le considere cele mai frumoase.
- Se spune ca daca in aceasta zi ai norocul sa auzi pupaza, vei fi harnic tot anul.
Daca ploua, primavara va veni devreme si va fi frumoasa.

- Fetele si baietii se strang in cete pe dealuri, in apropierea satelor pentru discuta si a lega prietenii. La pranz fetele coboara in sat si fiecare baiat trebuie sa urmeze fata care ii este draga. In sudul tarii, aceasta fuga a fetelor poarta numele de “zburatorit”
- Traditia spune ca cei care se sarutau in aceasta zi erau meniti sa ramana impreuna tot restul anului
- In aceasta zi, nu se coase, nu se spala, nu se merge la camp, in schimb se face curatenie in toata casa pentru ca zilele ce vor urma sa fie pline de spor si prospetime.
- În această zi a iubirii, fetele care nu au iubit trebuie măcar să râdă şi să facă glume cu băieţii, deoarece se spune că în acest fel, acestea se vor mărita în curând.
- La daci se spunea că Dragobetele era zeul care la începutul primăverii oficia nunta animalelor. În plus, păsările care nu migrau în Ţările Calde, se strângeau în stoluri în ziua de 24 februarie şi ciripeau. Acestea îşi alegeau perechea şi apoi începeau să-şi construiască cuibul. Păsările care nu se împerecheau, nu aveau pui în vara ce urma.
- De Dragobete tinerii mergeau in grupuri prin lunci si paduri pentru a cauta flori de primavara. Fetele strangeau ghiocei, viorele si tamaioase – flori ce le puneau la icoane pentru a le pastra pana la Sanziene, cand le aruncau in apele curgatoare. In cazul in care tinerii gaseau si fragi infloriti, florile acestea erau adunate in buchete ce se puneau, mai apoi, in lautoarea fetelor, in timp ce se rosteau cuvintele: "Floride fraga/Din luna lui Faur/La toata lumea sa fiu draga / Uraciunile sa le desparti".

OUL SI.....TELEFONUL...

FunAndFunOnly


 (www.mails4u.net.tc) - SridhaR
1 ou  de gaina , crud + doua telefoane mobile si 65 de minute de conectare intre mobile .
 Am facut ansamblul din imagine: initiem apelul intre cele doua mobile si lasam conexiunea activa ,  65 de minute , cam cat vorbeste sotia cu fosta prietena din..liceu .
- dupa 25 de minute , oul incepe sa devina cald.
- dupa 45 de minute , oul este fierbinte. 
- la 65 de minute oul este copt si sotia ...multumita de durata si continutul ...convorbirii...
Concluzia; radiaţia imediată a mobilelor are capacitatea să modifice proteinele oului. Închipuiţi-vă ce fac  proteinele creierului dumneavoastră când aveţi convorbiri de lungă durată. Sincer, nici nu vreau  sa ma gandesc si la alte ..experimente , ca de exemplu ce se intampla daca adormiti cu cate un telefon pe fiecare .....genunchi, dragi cititori ,  cat timp, ele ...telefoanele ,  sunt in legatura ...directa mai mult de 65 de minute.....
Experienta( prima , cea cu oul de..gaina crud )  a fost confirmata de Institutul Inginerilor din Porto – Portugalia. Astept , da mai bine ....nu, confirmarea pentru cea de a doua ..experienta ...
 
SURSA; sanatatea.com

joi, 23 februarie 2012

PROFITUL ISTORIC AL PETROM VINE DE LA POMPA


Profitul-record de 887 de milioane de euro din 2011 a venit, în principal, din creşterea cotaţiilor ţiţeiului, invocată ca motiv pentru majorările succesive de preţuri ale carburanţilor.
Datele financiar-contabile prezentate ieri de conducerea Petrom arată că în 2011 compania petrolieră a realizat performanţe fără precedent, cu vânzări totale de 22,6 miliarde de lei (5,3 miliarde de euro) şi un profit net de 3,7 miliarde de lei (887 de milioane de euro). Profitul din 2011 are o creştere de peste 70% faţă de cel realizat în 2010.

De unde au venit aceste performanţe? Pe de-o parte, din creşterea cotaţiilor la ţiţeiul extras, iar de cealaltă parte din scumpirea benzinei, motorinei şi a celorlalte produse finite vândute de-a lungul anului trecut. Alte componente ale bilanţului contabil au avut un aport nesemnificativ la obţinerea acestor performanţe, dar interesant este că „politicile financiar-contabile aplicate la Petrom arată o preocupare extrem de intensă pentru mărirea sumelor, în condiţiile în care valoarea activelor circulante a scăzut cu aproximativ 15%, iar numerarul s-a redus practic la jumătate", potrivit interpretărilor bilanţului realizate pentru „Adevărul" de companiile de analiză financiară.


Un record pe seama şoferilor


Altfel spus, administratorii Petrom au făcut tot ce le-a stat în putinţă pentru a-şi optimiza cifrele reprezentând profitul, chiar dacă şi condiţiile obiective de piaţă (creşterea preţurilor la ţiţei şi, concomitent, la carburanţi) au fost, oricum, mai mult decât favorabile. Aşa s-a ajuns la un record din punctul de vedere strict contabil al profitului Petrom, dar să nu uităm că pentru şoferi scumpirea benzinei a fost coşmarul anului 2011. Preţul mediu al acestui carburant a crescut continuu, de la 4 lei/litru în ultima parte a anului 2010 la aproape 6 lei/litru în prezent.

3,7 miliarde de lei este profitul net obţinut de Petrom în exerciţiul financiar 2011.
22,6 miliarde de lei este valoarea totală a vânzărilor realizate de Petrom în 2011.
16,4 miliarde de lei a fost capitalizarea bursieră a Petrom la 30 decembrie 2011.

Mariana Gheorghe recunoaşte scumpirile


În comunicatul oficial de prezentare a rezultatelor pe 2011, directorul general al Petrom, Mariana Gheorghe, recunoaşte că preţul ţiţeiului a avut o benefică influenţă asupra profiturilor companiei. „Acesta este rezultatul eforturilor investiţionale considerabile, managementului eficient al costurilor, dar şi al preţurilor favorabile la ţiţei", arată şefa Petrom. După care, ca în fiecare an, subliniază că „ne respectăm angajamentul de a rămâne un pilon de stabilitate şi de a aduce o contribuţie semnificativă la creşterea economică a României"...

Dacă din scumpirea carburanţilor şi a ţiţeiului vor avea de pierdut şoferii şi ceilalţi consumatori, acţionarii Petrom vor avea numai de câştigat. Desigur, şi statul îşi ia partea lui, prin taxe şi impozite (numai pe profit cheltuielile cu impozitul vor fi de aproape 850 de milioane de lei), dar redevenţele nu vor creşte mai devreme de 2014.

"Acesta este rezultatul eforturilor investiţionale, dar şi al preţurilor favorabile la ţiţei.''

Mariana Gheorghe director general Petrom


O descoperire epocală


OMV Petrom şi ExxonMobil au anunţat ieri o descoperire semnificativă la exploatările din Marea Neagră: un zăcământ de gaze naturale estimat la 42-84 de miliarde de metri cubi, care echivalează cu până la de trei-şase ori consumul anual al României. Operaţiunile de foraj derulate de cele două companii în Marea Neagră au început la sfârşitul anului 2011 şi sunt pe cale să fie finalizate.


Zăcământul a fost descoperit în urma forării puţului Domino-1 de către ExxonMobil, prima operaţiune la mare adâncime în largul ţărmului românesc, cu o adâncime de peste 3.000 de metri. Domino-1 este amplasat în Blocul Neptun, la 170 de kilometri de ţărm, în ape cu o adâncime de aproximativ 930 de metri. Reprezentanţii celor două companii susţin că este prea devreme în procesul de evaluare şi explorare pentru a determina dacă blocul Neptun se va dovedi în final exploatabil comercial sau nu.


Câştigul din 2011 acoperă investiţia din 2004


Anul 2011 a însemnat o premieră pentru Petrom nu doar datorită dimensiunii profitului, ci şi prin prisma recuperării banilor investiţi de OMV la cumpărarea pachetului de control al celei mai mari companii petroliere din România.


În momentul privatizării (toamna anului 2004), OMV a achiziţionat o treime din acţiunile Petrom, plătind 669 de milioane de euro. Profiturile anuale obţinute în perioada următoare s-au apropiat mai mult sau mai puţin de această sumă, dar niciodată n-au depăşit-o. În 2011, însă, cu cele 887 de milioane de euro obţinute, plafonul din momentul investiţiei a fost, în sfârşit, depăşit.


Dividende de până la 400 de milioane de euro


Trebuie spus, însă, că profiturile cumulate numai în primii trei ani au ajuns la dublul investiţiei din 2004, iar în cei şapte ani parcurşi de la vânzare profiturile cumulate au depăşit de cinci ori suma alocată iniţial. Profiturile Petrom din perioada 2005-2011, cumulate, însumează 3,5 miliarde de euro, adică de 5,3 ori mai mult decât viramentul din 2004.


Desigur, cea mai mare parte din aceşti bani au fost întorşi în companie prin investiţiile corporale şi financiare realizate de noii administratori. În ultimii ani, repartizarea profiturilor a fost de 40-45% în favoarea acţionarilor (ca dividende), iar restul banilor au fost reinvestiţi. Dacă s-ar păstra această proporţie şi în 2012, acţionarii ar câştiga, în total, 350-400 de milioane de euro numai din dividende, sumă la care s-ar adăuga câştigurile obţinute ca urmare a creşterii cotaţiilor acţiunilor SNP Petrom. Decizia privind acordarea de dividende pe 2011 va fi anunţată la 27 aprilie 2012.

Sursa: www.adevarul.ro - 22.02.2012

miercuri, 22 februarie 2012

SANATATE LA CEAUN - MĂMĂLIGA


 



Banala mămăliguţă poate deveni un medicament folositor în tratarea răcelilor şi a pietrelor la fiere
Mălaiul este un înlocuitor de nădejde al produselor de panificaţie, numit de specialişti "prietenul intestinului subţire". Dispreţuit pe nedrept, acest medicament tradiţional aduce numai beneficii atât omului sănătos, cât şi celui care suferă de boli grave. Cura cu mămăligă este foarte sănătoasă, o putem încerca în Postul Paştelui, pentru hrănirea organismului şi curăţirea intestinelor.

De ajutor ficatului şi intestinelor   
Un aliment tradiţional cum e mămăliga a fost de multe ori subiect de cercetare al specialiştilor, fără a i se putea găsi o contraindicaţie. Fierturile de porumb au fost apreciate încă din vremea lui Columb, dar, ulterior, au ajuns să fie considerate hrana săracilor. Studiile recente au scos în evidenţă faptul că media de viaţă a triburilor amerindiene care se hrăneau cu porumb crud sau fiert, era mult mai mare decât a altor comunităţi învecinate, cărora le lipsea din dietă acest aliment.

Recent, s-a descoperit prezenţa în boabele de porumb a unor substanţe derivate ale acizilor arahidic şi palmitic, extrem de importante pentru sănătatea organismului. Aceşti acizi se absorb în intestin cu mare uşurinţă, fără a suferi transformări chimice decât în proporţie de 22-28%.
Ajunşi în sânge, se transformă în hidroxiacizi care vor purifica sângele de unele substanţe toxice. Efectul detoxifiant al substanţelor din porumb uşurează efortul ficatului de neutralizare a substanţelor toxice, reducând considerabil riscul la insuficienţe şi ciroze hepatice. La populaţiile unde se consumă zilnic terci de mălai, incidenţa bolilor hepatice este de 10 ori mai mică, iar copiii au o dezvoltare mai bună.

Ne ajută să trăim mai mult
Cercetătorii endocrinologi consideră că un consum zilnic de mămăligă scade cu 60% riscul de boli psihice generate de disfuncţii tiroidiene.
De asemenea, consumul de mămăligă reglează concentraţia de glucoză în sânge, fiind de folos diabeticilor. Reduce cantitatea de colesterol din sânge, scăzând astfel riscul de ateroscleroză şi, implicit, de infarct. Mai mult, banala mămăligă revitalizează funcţiile sexuale, în special feminine.

Rezultatele cercetărilor româneşti efectuate de antropologi în regiunea Bran-Rucăr (unde mămăliga e mai des pe masa românilor), arată că 9% din femeile de peste 65 de ani au avut o activitate ovariană foarte intensă, manifestată şi prin prelungirea vieţii sexuale chiar şi după vârsta de 72 de ani.
De asemenea, consumul de mămăligă este răspunzător şi de longevitate. Multă lume crede că mămăliga îngraşă. Ei bine, mămăliga moale are de patru ori mai puţine calorii faţă de pâine. Iar mămăliga vârtoasă are jumătate din caloriile pâinii. Încă din cele mai vechi timpuri, românii au folosit mămăliga ca leac.
De exemplu, doar pentru a evita pelagra, este suficient consumul zilnic de mămăligă cu o jumătate de litru de lapte şi un ou. Terapia a dat rezultate sute de ani.

Cataplasme aplicate pe piept
Tratamentele pe care ni le făceau bunicile noastre în copilărie, ne vindecau şi ne fereau de utilizarea abuzivă a antibioticelor. Mămăliga era la loc de cinste printre leacurile vechi. Pentru durere în gât şi răceală, se pun pe o tablă încinsă două linguri de mălai şi se stă cu nasul deasupra fumului produs, amestecînd continuu. În plus, se bea seara înainte de culcare un terci, ca o mămăligă subţire, în care se pune o bucăţică de unt. A doua zi, vă veţi simţi infinit mai bine.
În popor, unul din adjuvantele cu o eficienţă incredibilă în pneumonie este tot faimoasa mămăligă românească. Se lasă să se răcească, cât poate suporta pielea, după care se întinde pe zona pieptului într-un strat de două degete pe torace şi se ţine 15 minute, după care se înlătură, iar pielea se şterge cu un tampon înmuiat în spirt camforat.
Cataplasma cu mămăligă caldă e bună şi în bronşite, gripă, tuse cronicizată.
Aceeaşi aplicaţie se face în zona rinichilor pentru tratarea colicilor renale şi a nefritelor, pe zona inferioară a abdomenului, ca remediu rapid pentru anexite şi cistite.

De folos şi în obezitate
Pentru urcior: se pune mămăliga caldă pe pleoape, schimbând-o cît se poate de des. În caz de lipom, se poate face un tratament cu cataplasme cu mămăligă tare.
Se pune în strat de 3- 4 cm pe locul lipomului, având grijă ca partea care vine în contact cu pielea să fie presărată cu tămâie fin pisată, aşa cum se pune sare pe o felie de pâine cu unt. Se aplică fierbinte, cât suportă pielea, şi se acoperă cu un obiect de lână, pentru a menţine temperatura locală ridicată.
Tratamentul se face în fiecare seară şi se ţine până se răceşte mămăliga.
Mămăliguţa e utilă şi celor care suferă de obezitate, deoarece acest aliment conferă o senzaţie de saţietate extrem de rapidă, datorită fibrelor alimentare din compoziţia sa.

Studiile de specialitate au arătat că la persoanele care consumă regulat porumb, anumite probleme generate de hipotiroidie, cum ar fi îngrăşarea, somnolenţa, lipsa de tonus fizic şi mental, sunt reduse considerabil. Gastrita hiperacidă şi ulcerul sunt ameliorate de consumul de mămăligă caldă în loc de pâine, mălaiul având, pe lângă efectul de reducere a acidităţii, şi o acţiune uşor calmantă, sedativă.
Studiile de nutriţie şi biochimie alimentară au arătat că mămăliga consumată frecvent ameliorează şi afecţiuni cum ar fi reumatismul, diabetul, menstruaţiile dificile cu sângerări abundente, anexita şi metroanexita, litiaza renală, hepatita.

De la mămăligă, la terci şi bulz
. În mod tradiţional, mălaiul se poate prepara în multe feluri: turtă în spuză, mălai în ţest (mălăiaş), mălai în tavă, terci, păsat, bulz, chitac, cocîrţău.  Porumbul ca atare se mai mănîncă şi fiert (în oală), fript (la spuză) sau făcut floricele (la tigaie). Mămăliga e şi ea de două feluri: pripită şi fiartă. Pe cea pripită o mănâncă mai mult orăşenii si se prepară punând mălai puţin câte puţin în apa sărată fierbinte, aşa încât mămăliga să fiarbă în mod egal toată. Fierberea durează mai puţin decât la mămăliga vârtoasă, preferată mai mult la ţară . În acest caz, mălaiul se pune tot dintr-odată în apa sărată, se lasă să fiarbă până încearcă de mai multe ori să dea în foc, ca laptele. Atunci, se sparge cu făcăleţul. La sate, mămăliga vârtoasă nu se taie cu cuţitul, ci cu sfoară. Terciul de mălai nu e altceva decât mămăligă pe jumătate lichidă, pe care o mâncau copiii cu plăcere cu felii de brînză sau zeamă de prune. Păsatul este tot un fel de terci, însă mălaiul din care e făcut e mai grunjos, mai mare şi mai tare la fir.
Cocoloşul sau bulzul se face din brânză învelită în mămăligă şi coaptă apoi pe cărbuni. În unele locuri, mălaiul se amestecă cu dovleac fiert.

Ştiaţi că?
- 100 g făină de porumb are 351 calorii, 100 grame de pufuleţi au 520 calorii.
- Mămăliga se taie perfect, dacă lama cuţitului se umezeşte cu apă.
- Mămăliga nu mai face cocoloaşe, dacă înainte de a pune mălaiul la fiert îl stropiţi cu apă rece.
- Zahărul vanilat poate fi secretul mămăligii perfecte.
- Mămăliga nu îngraşă, dar combinată cu smântână şi brânză grasă, efectul va fi acelaşi ca în cazul unei cine copioase. În curele de slăbire, se recomandă iaurtul şi brânza de vaci.


Dieta cu mămăligă
Micul dejun: mămăligă fierbinte, cât mai crudă, amestecată în mod tradiţional cu un ou moale şi lactate.
Prânz: alimente obişnuite, dar înlocuiţi pâinea cu mămăligă
Cină: lapte bătut sau iaurt cu mămăligă.

 Autor articol: Ziare de la A la Z