Harta preţurilor la benzină în UE exprimate în "plinuri" cumpărate din salariul minim garantat. Care este diferenţa dintre angajaţii români şi cei din Ungaria sau din Luxemburg
În ciuda faptului că preţul benzinei, la pompă, în România este cel mai scăzut din întreaga Uniune Europeană (UE), lunar, un angajat român poate să îşi alimenteze maşina, din salariul minim garantat de către stat, cu doar aproape trei plinuri de benzină, fapt care ne plasează pe penultimul loc în rândul statelor membre ale UE.Preţul mediu al benzinei în România este de circa 1,25 euro pe litru, conform celor mai recente date făcute publice de către Comisia Europeană (CE). Printre statele în care preţul benzinei este unul mai scăzut faţă de media UE se numără şi Bulgaria şi Cipru, unde ea se vinde cu 1,27 euro, respectiv cu 1,28 euro pe litru.
La polul opus, cel mai ridicat preţ al benzinei se înregistrează în Italia, unde un litru costă, în medie, 1,75 de euro. Italia este urmată în top de state precum Grecia şi Olanda, unde litrul de benzină costă 1,74 de euro, respectiv 1,73 de euro pe litru.
În ciuda faptului că litrul de benzină costă doar 1,25 euro în România, atunci când vine vorba despre cât de multe "plinuri de benzină" poate face un român din banii de salariu, România se clasează pe penultimul loc al topului, depăşind doar Bulgaria. Dintr-un salariu minim garantat de către stat, de 162 de euro, un român poate cumpăra puţin peste trei plinuri de benzină într-o lună, dacă luăm în considerare un "plin" de 40 de litri de benzină.
Câte plinuri poţi să cumperi în UE în funcţie de salariul minim net şi de preţul benzinei din fiecare stat în parte
Notă: Pe hartă apar doar 20 dintre cele 27 de state membre ale UE, pentru ca acestea să poată fi corelate cu cele mai recente date Eurostat, Biroul de Statistică al UE, cu privire la salariul minim garantat primit lunar de către angajaţii din Europa.
Sursă infografic: gândul.info (Corina Vârlan). Notă: Cifrele au fost rotunjite, în plus sau în minus, în funcţie de fiecare caz în parte.
Lituanienii se află pe penultimul loc al acestui clasament, cu doar patru plinuri de benzină ce pot fi cumpărate lunar dintr-un salariu minim net garantat, ei fiind urmaţi de către estonieni, de către letoni, de către cehi şi de către vecinii unguri, care nu pot cumpăra nici ei mai mult de cinci litri de benzină din salariul lor minim garantat lunar care variază între 232 şi 327 de euro.
La polul opus, cei care locuiesc în Luxemburg pot alimenta lunar o maşină cu cele mai multe plinuri de benzină, mai exact pot face 33 de plinuri, având în vedere faptul că salariul lor minim garantat lunar este de 1.801 euro. Ei sunt urmaţi în top de către irlandezi, care îşi pot alimenta maşinile cu 25 de plinuri de benzină în fiecare lună şi de către belgieni şi francezi, care pot face, la rândul lor, circa 22 de plinuri de benzină lunar.
În cazul Greciei, care a primit recent acordul miniştrilor de finanţe ai zonei euro pentru cel de-al doilea plan de salvare de la faliment, angajaţii, care câştigă lunar un salariu minim garantat de 877 de euro, pot face 13 plinuri de benzină a câte 40 de litri fiecare. În schimbul salvării statului elen de la faliment, oficialii de la Atena s-au angajat să reducă însă salariul minim garantat la 750 de euro pe lună.
În 2012 benzina s-a scumpit în România cu 4,2%, iar motorina cu 3%
De la începutul anului 2012 şi până în prezent, preţul benzinei a crescut în România cu 4,2%, la fel ca cel al motorinei, la nivelul UE majorarea medie fiind de 4,7% la sortimentul de benzină Euro 95 şi de 4% la Euro Diesel 95 potrivit datelor remise gândul de către Andreea Paul, consilier de stat al premierului.Cea mai recentă scumpire a avut loc vineri, când Rompetrol a scumpit benzina cu 16 bani pe litru şi motorina cu 12 bani pe litru. Joi, benzina s-a scumpit cu 12 bani pe litru şi motorina s-a scumpit cu 9 bani pe litru şi în cazul staţiilor de alimentare ale grupului Petrom, după ce cu doar o zi în urmă, reprezentanţii companiei anunţaseră că au înregistrat în 2011, un profit de 877 de milioane de euro, cel mai mare câştig obţinut până acum de o companie din România.
La nivelul UE, în 2012, preţul mediu de vânzare a benzinei a înregistrat o scădere de 2,2%, în timp ce în cazul motorinei el a rămas neschimbat.
Din 2009 şi până în prezent preţul benzinei a crescut cu 93%, iar cel al motorinei 60%
De la începutul anului 2009 şi până la data de 24 februarie 2012, în România, preţul benzinei la pompă a crescut de la 0,66 euro pe litru la 1,28 euro pe litru, mai exact cu 93%, mult peste majorarea medie la nivelul UE, de 60%. În cazul motorinei, în aceeaşi perioadă, preţul mediu a fost majorat cu 68%, ajungând de la 0,79 euro pe litru la 1,32 euro pe litru. La nivelul UE majorarea medie a fost de 55%.
Sursa: www.gandul.info- 26.02.2012
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu