Translate

marți, 14 februarie 2012

BCR OBLIGATA IN INSTANTA SA SCADA DOBANDA

Un client BCR din judetul Vrancea va plati de acum pentru creditul de nevoi personale cu ipoteca o dobanda formata din Euribor plus marja de 1,5%, cu peste 7 procente sub nivelul impus anterior de banca. Acesta este primul caz in care instanta obliga BCR sa aplice formula Euribor+1,5 procente, ca urmare a reinterpretarii clauzelor contractuale, scrie Alexandra Popa pe Conso.ro.
Judecatoria Focsani a admis actiunea unui client al BCR care reclama modul prin care i s-a actualizat rata dobanzii in cazul unui credit de nevoi personale cu ipoteca, in euro, contractat in noiembrie 2007. In plus, clientului i-a fost redus comisionul platit lunar, prin aplicarea procentuala la sold, si nu la valoarea initiala a creditului.

Dobanzile modificate dupa bunul plac sunt abuzive

La momentul contractarii imprumutului rata dobanzii a fost stabilita de banca la 6,95%, fixa in primul an, urmand ca ulterior sa varieze in functie de “dobanda de referinta variabila, care se afiseaza la sediile BCR, la care se adauga 1,50 puncte procentuale”.
 Dupa primul an de contract, rata dobanzii a urcat la 10,40% fara sa se mai modifice ulterior, in ciuda fluctuatiei conditiilor din piata. In plus, clientului nu i-a fost adusa la cunostinta formula utilizata de banca pentru a ajunge la nivelul impus.

Odata cu intrarea in vigoare a OUG 50/2010 BCR a decis sa schimbe modul de calcul al dobanzii dupa formula Euribor la 6 luni plus o marja de 9,26%!Clientul a facut in consecinta o cerere catre banca, apoi o sesizare catre ANPC si in final a mers in instanta, reclamand modul in care a fost stabilita dobanda, precum si modul de calcul al comisioanelor.
“Instanta apreciaza ca dobanda practicata de parata e calculata cu incalcarea dispozitiilor contractuale, nefiind respectate dispozitiile art. 5 din contractul xxx, respectiv o dobanda de referinta variabila ce se afiseaza la sediile BCR la care se adauga 1,50 pp. Cu privire la acest din urma aspect, instanta urmeaza sa retina ca nici parata nu a facut probe pentru a inlatura aceasta sustinere”, se precizeaza in decizia instantei.In consecinta, instanta a obligat banca sa interpreteze dobanda de referinta variabila ca fiind reprezentata de Euribor, peste care sa se adauge marja de 1,50 procente, stabilita in contractul initial.

Comisioane reduse prin modificarea formulei 

 O alta modificare solicitata de client si aprobata de instanta a fost modificarea modului de calcul al comisionului de administrare. Mai exact, clientul platea un comision lunar de 11 euro, echivalent a 0,05% din valoarea initiala a creditului. Instanta a considerat insa ca formula de calcul este inechitabila si a decis aplicarea procentului la soldul creditului. Astfel, lunar, clientul va plati un comision diminuat in functie de reducerea soldului conform scadentarului.
  “Acest aspect a fost avut in vedere si de ANPC Vrancea conform adresei din octombrie, dosar ce a stabilit ca banca a interpretat eronat prevederile legale, ingloband in valoarea initiala a comisionului de administrare (stabilit ca o suma fixa pentru toata perioada de derulare a contractului de credit)”, se continua sentinta.
Cadrul legal pe care a fost bazata aceasta decizie este Legea 193/2000, ce transpune prevederile Directivei europene 93/13/CEE, privind clauzele abuzive in contractele incheiate cu consumatorii.Contracte cu probleme la BCR
Nu este prima oara cand BCR pierde in instanta pe aceeasi speta. Situatii similare s-au intalnit la Judecatoria Pitesti, cand in iulie 2011 banca a fost obligata sa elimine din contract clauza abuziva referitoare la “dobanda de referinta, care se afiseaza la sediile BCR”.
De asemenea, in toamna anului 2010, BCR a fost obligata de ANPC sa calculeze dupa aceeasi formula rata dobanzii pentru doi clienti, din Tulcea si Giurgiu.
Acum este insa pentru prima data cand o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila obliga banca sa aplice formula solicitata de multi dintre clientii nemultumiti, si anume Euribor plus o marja de 1,5 procente.
Ramane de vazut daca decizia instantelor vrancene va ramane una singulara sau daca va fi urmata si de alte decizii similare, in alte parti din tara.

sursa;  HotNews

Niciun comentariu: