Translate

sâmbătă, 21 aprilie 2012

ZIUA ELIBERARII FISCALE

Anul acesta, muncim 138 de zile DOAR PENTRU A NE PLĂTI TAXELE LA STAT. Când vom sărbători Ziua Eliberării Fiscale în România


Românii vor "sărbători" în luna mai "Ziua libertăţii fiscale", după modelul american "Tax Freedom Day".
Pe scurt, este vorba de o dată simbolică, fiind ziua până la care se consideră că angajaţii muncesc strict pentru a-şi plăti taxele la stat, din această zi ei începând să câştige bani pentru ei înşişi. Ea este calculată în fiecare an, în diverse state, de diverse institute şi ONG-uri, pe baza datelor oficiale privind veniturile şi cheltuielile bugetare.
În acest an "Ziua libertăţii fiscale" în România ar cădea în data de 18 mai, ceea ce înseamnă că în acest an românii vor trebui să muncească 138 de zile pentru stat, arată calculele provizorii realizate de Centrul Independent pentru Studii în Economie şi Drept (CISED). Astfel că 18 mai ar fi prima zi din care angajaţii români ar începe să muncească pentru ei înşişi. "Această dată este doar cu titlu ipotetic. În anii trecuţi am stabilit această dată ghidându-ne după datele Eurostat, care deocamdată sunt indisponibile", a declarat pentru gândul Bogdan Glăvan, prof. univ. dr. la Universitatea Româno-Americană şi Director al Centrului de Economie Politica şi Afaceri Murray Rothbard.
Anul trecut, în România "Ziua libertăţii fiscale" a fost pe 28 mai 2011, potrivit calculelor făcute de Centrul Independent de Studii în Economie şi Drept (CISED) şi pe 1 iulie 2011, conform calculelor realizate de Fundaţia pentru Reformă Europeană şi Institutul de Economie Molinari (IEM), având la bază date de la Ernst &Young.
"Este probabil ca şi în acest an în România <> să fie tot în luna mai. Încă nu ne-am apucat de calcule, am aşteptat publicarea tuturor datelor oficiale necesare", a declarat pentru gândul Radu Nechita, preşedintele CISED.
Ponderea cheltuielilor cu impozitele, taxele şi contribuţiile în totalul cheltuielilor totale ale gospodăriilor este de 15,8%, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS). Cheltuielile totale ale populaţiei, au fost, în trimestrul IV 2011, în medie, de 2.311 de lei lunar pe gospodărie (804 lei pe persoană) şi au reprezentat 90,9% din nivelul veniturilor totale.
Cum se calculează "Ziua libertăţii fiscale"
Nechita a explicat că modelul de calcul folosit de CISED diferă de cel utilizat în SUA. "În SUA în calcule se folosesc datele privind veniturile bugetare. În primul an de calcul, în 2007, şi noi am utilizat metodologia de calcul americană, adică datele privind veniturile bugetare. Ulterior am considerat mai relevante, pentru a reflecta împovărarea fiscală, datele referitoare la cheltuielile bugetare. Şi în Franţa se utilizează o modalitate de calcul similară", ne-a spus Nechita.
În România, "Tax freedom day" a fost sărbătorită în ultimii doi ani de Centrul Independent pentru Studii in Economie si Drept (CISED), Centrul de Economie Politică şi Afaceri Murray Rothbard, Societatea pentru Libertate Individuala (SOLIB) şi Institutul Mises-România.
Potrivit raportului "Doing Business 2012", al Băncii Mondiale (BM), publicat în toamna anului trecut, plata taxelor este un capitol la care România are probleme, deşi a reuşit îmbunătăţiri faţă de anul anterior, ocupând poziţia 154 în lume. Firmele trebuie să facă în medie 113 plăţi pe an, pentru care pierd 222 de ore, adică mai mult de nouă zile, şi transferă statului 44,4% din profit.
Venitul mediu brut anual pe locuitor pe care se bazează raportul BM pentru România este de 7.840 dolari SUA.
În SUA este celebrată pe 17 aprilie 2012
Marţi, 17 aprilie, în SUA s-a celebrat "Tax Freedom Day", cu patru zile mai târziu comparativ cu anul trecut, potrivit Tax Foundation. Acest lucru înseamnă că în acest an americanii au lucrat 107 zile, între 1 ianuarie şi 17 aprilie, pentru a câştiga banii necesari pentru a-şi plăti taxele, iar 17 aprilie este prima zi din an în care ei încep să muncească doar pentru ei.
Modificarea faţă de anul trecut ţine de faptul că modul de calcul a fost completat, iar colectarea veniturilor din taxe a crescut mai repede decât veniturile plătitorilor de taxe, arată reprezentanţii fundaţiei.
Istoria "Zilei libertăţii fiscale"
În Statele Unite ale Americii conceptul "Ziua libertăţii fiscale" aparţine unui om de afaceri din Florida, care a calculat pentru prima dată acest indicator în 1948 şi care a înregistrat oficial această marcă.
În 1971 marca "Tax Freedom Day" a fost achiziţionată de fundaţia Tax Fundation, care calculează acest indicator în fiecare an.
Din 1990 au devenit disponibile suficiente date pentru a calcula separat "Zilei libertăţii fiscale" pentru fiecare stat american.
Calculele pleacă de la presupunerea că plătitorii de taxe încep să muncească pe 1 ianuarie, câştigă aceeaşi sumă în fiecare zi şi nu cheltuie nimic. În momentul în care populaţia a câştigat în cele din urmă suficient pentru a plăti toate impozitele anuale datorate statului, atunci se celebrează "Ziua libertăţii fiscale". În 2012, americanii vor plăti 2.620 miliarde dolari pentru taxe federale şi de 1.420 miliarde de dolari pentru taxe locale.
Mai multe organizaţii din diverse ţări din întreaga lume realizează propriile lor analize privind "Ziua libertăţii fiscale", potrivit Tax Foundation. Având în vedere diferitele moduri în care autorităţile fiscale colectează datele referitoare la finanţele publice, zilele libertăţii fiscale nu sunt comparabile de la o ţară la alta.
Sursa: www.gandul.info-

Niciun comentariu: