Translate

marți, 28 decembrie 2010

MAMALIGA DE TARA



by BuniNicu
 anticopyright services !!!

              I. DOTARI

      1.Ceaun din  tuci ( fonta ) cum rar se mai gaseste  prin comert , la nevoie incerca unul smaltuit sau in cel mai rau caz de aluminiu , in nici un caz cratita obisnuita .
           2. lingura de lemn cu coada ceva mai lunga
           3. furculita ceva mai mare
           4. fund din lemn- ideal din lemn de tei sau plop
      5 arc sau ata pentru taiat mamalig
     6. ciur pentru cernut malai . Atentie , NU  te dota cu ciur pentru faina de grau
     7 . manusa  antitermica, pana la cot, pentru general manageri, scriitori, poeti, regizori arhitecti,  - scurte pentru ingineri,sculptori, forjori, sticlari – fara pentru mamaligari cu minim 5 ani vechime  .
     8 . sortz de bucatarie. Pentru cei cu practica sub un an este recomandat sortzul de sudura sau o armura medievala –dupa caz , vezi clasificarea de la cap.I art. 7
    9. Buna dispozitie, rabdare si disponibilitate de a spala aragazul dupa, intelegere din  partea sotiei, mamaliga fiind procesata numai de barbati ( asta datorita fortei si  IQ-ului  cu care sunt dotati inca de la nastere )

II.  INGREDIENTE

1.    Malai de “tara” in traducere , porumb macinat mai mare , de regula se procura din piete, varsat, de la comerciantii de la tara.
2.    Sare grunjoasa 
III  PREPARARE
1.    Se pun 2  litri apa rece in  ceaunul  cu capacitate de  3  Litri , descris la cap. I art. 1 din prezenta fisa tehnologica. Pentru un tuci cu alta capacitate stabileste proportia . Daca nu ai abilitati tehnice , te rog sa ma contactezi  ; 1,12 euro+ tva pe SMS .Pentru un calcul cat mai précis sunt necesare 86   SMS-uri.( Marime text preluat din contractul de credit al  unei banci comerciale –persoane fizice   )
2.    Se adauga  1 lingurita rasa sare grunjoasa , vezi cap.II, art. 2
3.    Se cerne malaiul cu ciurul de la cap.I, art.6
4.    Se presara  putin malai ( o lingura rasa ) in apa rece – semn ca apa este déjà sarata.
5.    Se da focul la ½ din debitul celui  mai mare ochi de la aragaz 
6.    Te  instalezi  cat mai comod ( recomandarea specialistului  este sa te dotezi cu o ‘’tarie ‘’ traditional romaneasca - tzuica, palinca etc . ) in preajma furnalului, cu toate simtzurile in alerta maxima , mai ales cele gustative intrucat se accepta max. doua doze tarie pe total lucrare .

7.    Se pune echipamentul de protectie, manusi –sortz- armura, dupa caz
8.    Fierbe apa ; ATENTIE  DACA NU ESTI PE FAZA combinatia , apa malai sare , da in foc  si  ai ……..cifulit barzoiul , ca urmeaza sa speli aragazul pe …viatza !
9.    Din acest moment orice eroare este fatala  . asa ca baga bine in hard disk;
-         Se pun 8 – 10 linguri de malai , cu mana stanga, in timp ce cu mana dreapta se amesteca cu o viteza unghiulara ( omega, delta, t ) de 36,5 rotatii/minut .
-         Se fileaza ( se da mai incet ) flacara , pana la limita la care terciul ( asa se numeste compozitia pe care in inteligenta ta nemasurata ai realizat-o ) nu sare din tuci .
-         Se supraveghiaza ( vezi cele mai tensionate faze din desenele animate cu Tom si  Jerry) sa nu dea in foc , timp operatiune 2 min si 15 sec.
-         Se adauga doua gramajoare ( doi pumni in stanga – doi pumni in dreapta  ) de malai in terci.
-         Se despart,  cu un aer profesional , cu lingura de lemn , prin cateva miscari de dute-vino, neaparat in prezenta invitatilor , sa vada cata expertiza ( ah ce expresie BocEmiloasa )ai !
-         Se potriveste astfel focul, incat tot ceiace sare din tuci ( ma refer la stropi ) sa cada ( recomand un curs, online , de balistica terciului, la Academia Mamaligii din Lima ) tot in tuci . Ai mare grija; orice strop cazut pe aragaz ( doamne  fereste  sa  ai aragaz de inox ca poate declansa  un conflict, avand ca urmare interzicerea mamaligii pe vecie, vezi interzicerea minelor antipersonal  ).
-         Din acest moment incepe marea…. Supraveghere  !! In functie de natura malaiului, compozitia chimica a apei ( depinde de zona ) calitatea fontei din tuci , calitatea gazelor ( de import sau autohtone ) marimea pumnilor cu care ai pus malaiul in tuci si alti vreo 245 de parametrii, dar nu mai de vreme de 40 de minute , incepi sa amesteci, timid pentru inceput, in compozitia din tuci . La inceput cu miscari de dute-vino 24 la numar , apoi cu miscari circulare , concentric executate cu lingura de lemn. Termen de executie 2 minute ( amaratule ! )
-         Continua cu miscari de amestecare , concentric si energic  executate , de aceasta data executate cu furculita . Sper ca nu ai uitat echipamentul de protectie  . Daca da, inseamna cu nu mai am cititori pentru urmatorul post.
-         Se continua inca 3 minute si totul este gata, cand pe furculita nu mai ramane terci lipit si are consistenta asemanatoare cu branza cu smantana tip Fagaras ( 98 % branza ,restul smantana )
-         Cu lingura de lemn se executa o usoare tasare a mamaligii , cu decalotare de pe marginea tuciului si chiar ramana asa
-         Pentru 49 de secunde se da focul la maxim, sa simti un usor miros de mamaliga arsa
-         Se ia tuciul, cu echipamentul de protectie activat, se rastoarna pe fund,( daca nu se intinde in toata bucataria , nu inseana ca tu ai reusit ci ca reteta este buna ) se ridica tuciul, se priveste indelung capodopera ( terebuie sa semene cu un tort , daca nu este asa mai incearca ) se pune tuciul gol, lingura de lemn si furculita sub un jet de apa rece, se umple cu apa , se lasa asa ca urmeaza ca sotia cu marea sa pricepere si marinimie ??!!! sa spele agregatele .  Daca sfarie tuciul, in timp ce se pune apa, ai 200 de puncte si  esti  déjà la nivelul doi  .
                Pentru cei ce au promovat cursul practic  ; POFTA  BUNA  !   
Ps :  nu uita sa ai in preajma unul, doua sau trei  din urmatoarele feluri colesteroase ; branza rasa, branza de burduf, smanana, unt, pui la ceaun , pomana porcului , pastrama, sarmalute, tocanita, tochitura, peste ( prajit, plachie, ) etc. altfel munca voastra ramane abstracta si a mea cantonata in spatiul virtual . 
 Pentru stingere si bunavoie postmamaligoasa asteapta urmatoarea postare :"BAUTURI  ETNO "( nu botanice , dar cu efecte similare )







   

3 comentarii:

Unknown spunea...

Secretul in sfarsit dezvaluit!!! Faci cea mai buna mamaliga pe care am mancat-o vreodata, iar acum avem si reteta. Si am si ras copios.Yeeee!!
Multzam!

Cristina spunea...

deci:
- malai de tara cumparam din piata,
- tuciul il inlocuim cu o oala teflonata (deh, ne descurcam cu ce avem),
- sarea grunjoasa o transformam in sare de mare,
- rabdare avem (ca doar avem copii si suntem "tociti"),
- sort, manusi (orice dimensiune, chiar si de ski), linguri, furcutile, ata (dentara este buna?!) - avem.
Ramane problema ciurului... cum ciuruim noi malaiul? nu mai bine faci tu mamaliga si o pastram frumos la congelator? oare se poate? dezvoltam o afacere...vindem mamaliga congelata

BuniNicu spunea...

Sa o luam pe indelete;
- nu-mi asum raspunderea referitor la inlocuire tuci cu oala teflonata
-idem cu sarea de mare
-cu ata dentara deja faci parte din membrii fondatori ai clubului select "Mamaliga de tara ". Inovatoare si antiseptica propunere; bravo !
- daca nu aveti ciur mergeti la Cotroceni si cereti de la specialistul nr 1 in ciuruieli- Basescu
- referitor mamaliga congelata -putem experimenta . Cred ca lui Gogaie o sa-i placa ! Cum tara este plina de Gogai , este posibil, dar putin probabil sa facem avere . Te iau asociata , avand in vedere propunerea, cu 11,1298754320 % din profitul net.