Translate

duminică, 10 martie 2013

STRICT SECRET ; CIORBA DE BURTA



 

 

„E mâncare de vizitii beţi, dar după ea se înnebunesc elitele. E leacul perfect pentru mahmureală, iar orice oraş care se respectă are o cârciumă vestită pentru acest fel de mâncare”. Aşa o descrie Radu Anton Roman.  

O iubeşti sau o urăşti, cale de mijloc nu există cu ciorba de burtă! 

 

CIORBĂ DE BURTĂ

• 1 kg burtă de vacă sau vițel
• 1 căpățână mare de usturoi
• 2 gălbenușuri
• leuștean, sare, piper
• 2 kg ciolane , picioare de vacă
• 100 ml oțet
• 200 ml smântână
• 500 g zarzavat supă
- 2 cepe, 2 morcovi, 2 păstârnac,ardei rosu sau gogosar

Seara:
• Se pun 5 l de apă la fiert cu oasele de vita , se spumuiește;
• Se spală burta, se taie în bucăți potrivite, se aruncă grăsimea, se curăță de pielița „zbârcită”, se freacă cu mălai și cu oțet; mai simplu burta prefiarta congelata frecata cu sare , bine spalata
• Se lasă până dimineața în apă rece cu o linguriță de bicarbonat, să-i scoată acidul din musculatură;
• După trei ore de fiert se scot oasele  din oală și se dezosează, tăind zgârciurile (și ce mai e) tăieței de 1 cm lățime.

Dimineața:
• Se pune burta la fiert în apa în care au fiert oasele, completată la 5 litri;
• Se rad morcovii, păstârnacul, se toacă ceapa din cuțit;
• După ce burta este aproape  fiarta ,  se trage oala de pe foc, se scoate burta și se taie tăieței de aprox. 1 cm lățime – 3 cm lungime;
• Se pune iar totul la fiert – burta, zgârciurile de la ciocănele, oțetul și zarzavatul – încă vreo oră;
• Ciorba trebuie să fie cât de groasă cu atâta zeamă, deci să scadă vreo 3 litri din cei 5 inițiali. Dacă scade sub, se adaugă apă;
• Se pisează usturoiul, se freacă cu 1 lingură de sare (cu vârf), gălbenușuri, smântână și puțină zeamă răcită din ciorbă;
• Se drege ciorba cu usturoi și restul, se piperează după gust, se presară leuștean;
• Se servește fierbinte, cu ardei iute, dar să fie la-ndemână și o „olivieră” cu mujdei, oțet, smântână, că fiecare le are pe-ale lui.
sursa; retete si poze combinate, pe gustul meu , de pe internet 



Niciun comentariu: