Translate

sâmbătă, 3 noiembrie 2012

DAMBUL LUI GAF

Dâmbul lui Gâf - locul din Ţara Moţilor ajuns celebru în întreaga lume
Dâmbul lui Gâf - locul din Ţara Moţilor ajuns celebru în întreaga lume
La prima vedere, comuna Horea, din Munţii Apuseni pare o așezare ca oricare alta din România. O mai scoate din anonimat plăcuța de la intrare, care te anunță că acolo a fost casa lui Horea, cel care i-a ridicat la luptă pe moţi. Nici prin gând nu îţi trece că într-un loc atât de încărcat de istorie o să-i descoperi, poate, pe cei mai lipsiţi de inhibiţii români... Atât de libertini şi deschişi, încât li s-a dus vestea, de ani buni, în lumea întreagă.
Vorbim despre un deal care i-a facut celebri pe moţii din partea locului: "Dâmbul lui Gâf" – așa îi zic sătenii. Povestea lui este veche de sute de ani, pentru că aici era locul în care urmaşii lui Horea veneau să-şi... iubească mândruţele. În vârful lui Gâf nicio muiere nu a scăpat neatinsă, şoptesc bătrânii satului.
Când ajungeau în vîrful dealului, se «hodineau un pic», după urcuşul greu. Şi pentru că gâfâiau, locul şi-a căpătat numele de Dâmbul lui Gâf. Acum vreo opt ani, primarul de atunci, Corneliu Olar, om cu simțul umorului, a stat la sfat cu horenii și au decis să învie legenda.
Doar norocul l-a scăpat pe primar din mâna moațelor furioase. În timp însă, a reuşit să le convingă că ideea lui nu e chiar atât de rea.
Drumul pînă în vîrful lui Gâf nu e deloc uşor. Șerpuieşte printre văi şi brazi, iar urcuşul îl solicită pe călătorul care se încumetă să meargă pe dealul îndrăgostiţilor. Odată ajunse la destinaţie, perechile trec de Poarta Inimilor Fierbinţi. Pe fiecare stîlp au fost încrustaţi în lemn "Mîndruţul" şi "Mîndruţa"... Moţul este în genunchi şi îi oferă moaței un inel.
Amenajarea Dâmbului nu ar fi fost posibilă fără talentul meşterului lemnar din Horea, Iosef Mateş, a cărui faimă pare a fi ajuns-o pe cea a dealului.
Meşterul "Chuck Norris" a fost cel care a pus în aplicare ideile fostului primar, chiar dacă la început i s-au părut... un pic ieşite din firesc. Dar până la urmă şi-a adus aminte că şi el iubise în tinerețe o grămadă de mândruţe, aici la Gâf.
La început, vestea despre dealul îndragostitilor a circulat doar prin comunele apropiate, dar în timp i s-a dus buhul tot mai departe. Aşa că din ce în ce mai mulţi turişti au venit să caute dragostea... la Gâf.Cei mai mulţi vizitatori însă au fost atraşi şi de regulile neobișnuite stabilite de fostul primar.
Şi dacă pe vremuri, moaţele îşi chemau cu tulnicul drăguţul...la vremuri noi, obiceiul s-a schimbat. Pe dealul iubirii a fost amenajată chiar o "linie fierbinte" - adică un telefon public fixat pe un brad. În timp, telefonul a dispărut și el, înlocuit de mult mai modernul celular.Atît de mult iubesc sătenii dealul că i-au făcut şi cîntec: "Cântă dorul sus pe Gâf/ Dâmb de Gâf si Gâf de dâmb/ Stai aici pe-acest pământ/ Tot iubit si gâfâind". Iar dacă femeile pleacă ochii ruşinate cînd le întrebi de Gîf, bărbaţii în schimb se aprind repede şi îţi povestesc cu mândrie de aventurile lor din tinereţe.
Horenii spun că mai toţi au fost zămisliţi acolo la Gâf. Nici nu e de mirare că pe aceste meleaguri natalitatea nu este o problemă. Nu mai puţin de patru grădiniţe au fost amenajate în ultimii ani.
Nu numai dâmbul a dus faima comunei Horea, ci şi pasiunea fostului primar pentru, spune el, cel mai libertin dintre cei mai puternici oameni ai lumii – Bill Clinton! De altfel, Corneliu Olar este supranumit de consăteni "Bill Clinton de Apuseni". Şi cum un preşedinte american nu poate locui decît la Casa Albă, la Horea există una! Ce-i drept, mai mică, dar căreia nu-i lipsește nimic. Nici măcar... stagiara Monica Lewinski din Biroul Oval!
Ca să fie aproape de Clinton în fiecare zi, primarul din Horea i-a cerut unui meşter popular să îl încrusteze în lemn, în mărime năturală, alături de Monica. Modelul folosit a fost o fotografie luată de pe Internet, în care Bill Clinton apare cu braţul ridicat - semn al victoriei, zice fostul edil. Acum, Cornel Olar a părăsit fotoliul de primar pentru cel de deputat, dar în locul său a venit un nepot, Nicola Marin, căruia i-a lăsat moştenire şi dâmbul... dar şi mândruţele.Şi chiar are ce moşteni noul primar, căci dâmbul lui Gâf şi faptele de "bărbăție" trăite de moţi în vârful său au făcut comuna... poate cel puţin la fel de cunoscută ca răscoala istorică a lui Horea, Cloşca şi Crişan. Şi poate că dealul a mai făcut ceva: a dărâmat prejudecăţile despre români.
SURSA : REALITATEA.NET

Niciun comentariu: