Translate

luni, 10 octombrie 2011

Cate impozite platim ?

România este lider în Uniunea Europeanã si numãrul patru mondial la numãrul de impozite si taxe pe care o companie trebuie sã le plãteascã anual. Studiul „Paying Taxes 2008“, realizat de compania de consultantã si audit PricewaterhouseCoopers (PwC) si Banca Mondialã, în care sunt incluse nu mai putin de 178 de tãri, aratã clar cã în tara noastrã o firmã plãteste 98 de impozite. Numãrul este de peste douã ori mai mare decât cel din alte state europene, precum Polonia sau Slovacia. 
Sursa: Gindul 21 nov 2007
Ne „batem” cu Uzbekistan si Ucraina


Analistii PwC au evidentiat o „evolutie” a României din acest punct de vedere, tara noastrã urcând, în decurs de un an o pozitie în clasament fatã de editia din anul 2006. Anul trecut numãrul taxelor identificate de autorii studiului s-a ridicat la 89. La nivel mondial, fata României este depãsitã doar de Belarus - cu 124 de taxe, Uzbekistan - cu 118 si Ucraina - cu99. Autorii studiului precizeazã cã, desi în România si Ucraina a fost introdusã taxa unicã de impozitare, numãrul mare al celorlalte taxe percepute în aceste tãri diminueazã beneficiile acestui sistem de impozitare. La stabilirea numãrului taxelor plãtite de o companie într-un an au fost luate în calcul frecventa cu care sunt achitate timpozitele directe si indirecte, aceasta putând fi de 12 ori, patru ori sau o datã pe an.

„Numãrul taxelor solicitate în România este mai mare decât în orice alt stat din Uniunea Europeanã, diferenta fiind foarte mare. Locul doi în Uniunea Europeanã în functie de acest criteriu este ocupat de Polonia, care percepe anual un numãr de circa 40 de taxe, mai putin de jumãtate din nivelul din România“, se afirmã în studiu.

În celelalte state din UE, numãrul taxelor este mai mic de 30 pe an. Astfel, printre cele mai multe taxe mai sunt percepute în Slovacia - circa 30, în Lituania, Ungaria si Franta - putin peste 20. La polul opus României se aflã Suedia, unde se plãtesc doar douã impozite, în Letonia - 7, Portugalia, Spania si Marea Britanie - câte 8.

60 de taxe pe forta de muncã

“În România, dintre cele 96 de taxe, 60 sunt în domeniul fortei de muncã, într-un an o companie fiind obligatã sã realizeze câte 12 plãti pentru fiecare din domenii precum contributia la asigurãri sociale, contributia la asigurãrile de sãnãtate, somaj, fondul privind riscul de accidente si pentru inspectia în muncã”, se spune în raport. Alte taxe pentru companiile din România sunt percepute pentru urbanism, mediu, timbru si combustibil - câte una pe an - si câte patru pentru teren, autovehicule, clãdiri si pentru veniturile companiei.

Dacã la numãrul de impozite suntem printre primii, nu acelasi lucru putem spune despre ponderea în profit a acestora. Din acest punct de vedere, România se aflã pe pozitia 107 în lume cu o cotã de 46,9%, si pe locul 11 în Uniunea Europeanã. Principalele impozite, aferente fortei de muncã, ajung la 34,4% din profit, în timp ce taxele pe venit au o pondere de 10,4%.

Niciun comentariu: