Translate

miercuri, 21 decembrie 2011

Joc piramidal cu sănătatea românilor


În aşteptarea legii asigurărilor private de sănătate, un off-shore propune un fel de Caritas cu premii de 50.000 de euro, contra unei taxe de 65 de lei.
Anunţată reformă a sistemului de sănătate presupune ca fiecare român să încheie o asigurare privată. Fără ca legea să fi intrat măcar în vigoare, naivii sunt atraşi într-un sistem piramidal cu promisiuni de câştiguri de până la 50.000 de euro. În schimb, trebuie să-şi convingă prietenii să aleagă o firmă de asigurări unde vor avea poliţa de sănătate.
George Anescu este unul dintre cei care au fost momiţi să participe la joc. "Am primit şi eu un mesaj de la o adresa de e-mail. Mi se promitea câte 100 de lei ca şi comision pentru fiecare prieten pe care îl conving să se înscrie la un fond de asigurări de sănătate. Cred că sunt organizaţi după o structură piramidala gen marketing multi-level", ne-a spus acesta.

Mai exact, fiecare participant este nevoit să plătească o taxă pentru a putea intra în joc şi a spera la zecile de mii de euro promise.

Schema amăgirii, pas cu pas


Salve Grup este firma care promite potul cel mare de "50.000 euro sau mai mult din reforma sănătăţii". Normal, primul pas pentru a intra în schemă este să plăteşti o taxă - 65 de lei. În mail-urile trimise pe multe adrese, este detaliat motivul pentru care se propune acum "jocul piramidal".
"Fiecare român va fi obligat prin lege să încheie o asigurare privată de sănatate care este gratuită. Rolul tău este de a-i ajuta pe oameni să-şi aleagă o companie de asigurări privată, prin completarea unui formular cu datele personale", se precizează în oferte. Comisionul promis pentru un formular începe de la 100 de lei şi ajunge până la 320 de lei. "Închei un contract cu firma Salve Grup, firmă de brokeri, care la rândul ei va încheia contracte cu firmele care se ocupa efectiv de asigurări", se mai pre cizează în oferta primită de George Anescu.

Structura piramidală


Alături de aceste comisioane pentru formulare, fiecare participant mai primeşte 10 lei pentru fiecare agent recrutat, plus un comision din adeziunile finale făcute de agenţii subalterni.
 
"Un mic exemplu ne arată că dacă după înscriere recrutezi zece persoane directe cu care lucrez în parte cu fiecare să facă acelaşi lucru , ai o structură de 1110 colaboratori direcţi sau indirecţi până la Nivelul 5", se mai precizează în oferta Salve Grup. Cât se câştigă? "Un mic calcul arată cât pot câştiga la o asemenea echipă de 1110 colaborator ori 10 contracte ori 20 lei comision se ajunge la suma de 222.000 de lei, ceea ce înseamnă 50.000 de euro".

Ministerul Sănătăţii: evitaţi aceste oferte


Sumele de minimum 10 lei pentru formular sunt însă exagerate. "Cei de la Salve au promis sume asemănătoare şi la legea asigurarilor locuinţelor şi până la urmă s-au dat doi lei pentru formular. Nu au cum să plătească acum astfel de sume, mai ales că legea nu a apărut", ne-a explicat Alex Pascariu, broker de asigurări. 
Şi Ministerul Sănătăţii se disociază de acest joc piramidal. "Vreau să trag un semnal de alarmă şi să subliniez că, deocamdată, legislaţia privind asigurările de sănătate este neschimbată", a declarat Ladislau Ritli, ministrul Sănătăţii.

Doi-trei euro de la marile firme pentru fiecare adeziune


Se estimează că datele personale strânse prin acest sistem urmează să fie vândute, după ce legea va intra în vigoare, către marile firme de asigurări, care sunt aşteptate să intre pe piaţă.
 
"Cer doi-trei euro pentru fiecare adeziune adusă şi spun că negociează mai bine în grup cu acest firme. Însă e puţin probabil să se şi întâmple ceea ce promit: sunt interesaţi doar de profit, nu de cei de pe liste şi de condiţiile în care se vor încheia poliţele", mai susţin reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.

50 de mii de euro

este suma cu care îi atrege Salve Grup pe naivii care speră să se îmbogăţească din adeziuni

"Sistemul piramidal de colectare a unor adeziuni pentru viitoarele case private de asigurări de sănătate este la limita legii.“

LADISLAU RITLI, ministrul Sănătăţii

REPLICĂ

"Nu lucrăm astăzi, reveniţi mâine"


Am încercat să contactăm grupul de firme Salve, care se ocupă de acest sistem piramidal de colectare de adeziuni pentru viitoarele asigurări de sănătate.
 
"Duminica noi nu lucrăm, nu putem să vă oferim informaţii. Dacă doriţi să aflaţi ceva despre noi puteţi reveni mâine", a fost singurul răspuns primit de la reprezentanţii Salve.
 Acţionar principal în cadrul firmei este Salve Group Ltd (off-shore) cu sediul în Londra, Regatul Unit, deţinătoare a 2375 părţi sociale, reprezentând 95% din părţile sociale şi Sabol Tibor, cetăţean slovac, deţinător a 125 părţi sociale, reprezentând 5%.
Sursa: www.evz.ro – 19.12.2011

Niciun comentariu: