Translate

luni, 12 decembrie 2011

Toată lumea e de acord: Euro e mai important decât englezi

Comentatorii marilor ziare din toată Europa s-au pus de acord: euro şi uniunea sunt mai importante decât problemele britanicilor, iar Marea Britanie n-are decât să se izoleze.
„Mai insulari ca niciodată”, a scris Le Monde, care a numit manevra premierului David Cameron drept „ultima cacealma”. Potrivit jurnaliştilor francezi, Germania, Franţa şi restul UE au „avut dreptate când au refuzat Londra”. „Ei nu cred în ideea europeană. Sunt străini de acest proiect”, iar singurul lucru care-i interesează, încă de la aderarea la pe atunci la Comunitatea Economică Europeană în 1973 este piaţa comună. La rândul său, Le Figaro titrează că votul lui Cameron înseamnă „o nouă eră a izolării” pentru Marea Britanie, ziarul lansând şi un sondaj în rândul cititorilor intitulat „Mai are loc Marea Britanie în Europa?”.

În Germania, deşi Angela Merkel a insistat că rezultatul summitului este unul „foarte bun”, se pare că nimeni nu crede asta. Sub titlul „Auf Wiedersehen, England!” (La revedere, Anglia), Spiegel Online a descris vetoul lui Cameron drept „un moment de cotitură istoric” şi nu într-o direcţie bună: „Europa s-a trezit azi frecându-şi ochii: ideea Europeană aşa cum o ştiam este pe cale să se dezintegreze. Cel mai mare proiect postbelic a unui continent unit în pace... s-a prăbuşit ieri seară la Bruxelles. În aceste vremuri grele, Europa se destramă”. De asemenea, tabloidul Bild a intitulat materialul cu privire la summit „Euro este mai imporant decât englezii”.
Nici italienii nu s-au lăsat mai prejos în a critica refuzul Marii Britanii de a participa la pactul fiscal comun. „N-am crezut niciodată că englezii au vrut cu adevărat să intre în UE. Acţiunea lor înseamnă că acum, când în sfârşit lucrurile au devenit serioase, logic, englezii se retrag. Deci, sunt de acord că, în final, acesta este un lucru bun”, scrie comentatorul Corriere della Sera. Pe de altă parte, Carlo Clericetti, de la cotidianul de centru-stânga La Repubblica, pare să-şi concentreze criticile împotriva Angelei Merkel, pe care o numeşte „Frau nein” (Doamna Nu). „Să nu ne minţim că înţelegerea oferă soluţii la problemele cu care ne confruntăm. Aceste schimbări ale tratatelor, împreună cu politica impusă uniunii de către cancelarul german, vor duce la un viitor nesigur şi ne vor împinge înspre ani de stagnare economică, dacă nu chiar recesiune”, scrie La Repubblica.

Niciun comentariu: