Translate

marți, 10 ianuarie 2012

COMOTIA CEREBRALA

O poveste cu folos
În timpul unei petreceri, una dintre invitate se împiedica şi cade. 
Persoana in cauza ii asigura pe cei din jur că nu este nici-o problema şi că se simte bine (ceilalţi participanţi la petrecere erau gata să cheme ambulanta) şi că ea doar a alunecat pe o piatra având pantofi noi.
Prietenii au ajutat-o să se ridice şi i-au oferit o noua porţie de mâncare – ea avea un pic de ameţeala, dar se hotărî să continue că şi când nu s-ar fi întâmplat nimic.
După petrecere suna sotul doamnei şi îi anunţa că a fost dusa la spital - (la ora 6:00 era decedata). In timpul petrecerii avusese o comoţie cerebrala.
Daca sotul şi prietenii ar fi ştiut cum se manifesta o comoţie cerebrala, ar mai fost probabil încă in viaţă.



Durează numai un minut să citiţi următoarele:
Un neurolog confirmă că daca este contactat in primele trei ore el poate să reducă efectul unei hemoragii cerebrale, sau a unei tromboze, aşa numita comoţie cerebrală. 
Neurologul susţine că totul este să recunoşti şi să pui diagnosticul de comoţie cerebrală in primele trei ore.


CUM POATE FI IDENTIFICATĂ O COMOŢIE CEREBRALĂ?
Adesea este foarte greu să identifici simptomul unei hemoragii, sau a unei tromboze la creier. Aceasta dificultate poate fi din păcate fatală. Victima poate avea urmări irecuperabile in urma unei comoţii cerebrale.
Doctorii au căzut de acord asupra unei metode de a descoperi o comoţie cerebrală prin trei actiuni  simple:
1. * Roagă bolnavul să ZÂMBEASCĂ.
2. * Roagă bolnavul să RIDICE AMBELE BRAŢE.
3. * Roagă bolnavul să formuleze o propoziţie simpla(coerentă) (de ex “Astăzi străluceşte soarele”).

Dacă persoanei îi este greu să răspundă la una din aceste actiuni, cheamă de urgenta ambulanţa 
şi descrie simptomele.
Doctorii care au găsit aceste metode simple prin care oricine poate constata la un bolnav probleme cu muşchii fetei, ai braţelor şi greutăţi in vorbire, roagă pe toţi să înveţe aceste amănunte. In acest fel puteţi ajuta in diagnoza şi tratamentul de comoţie cerebrală şi puteţi evita afecţiuni ale creierului.
Doctorii susţin că dacă fiecare persoană transmite aceste informaţii mai departe la 10 persoane cel puţin o viaţa poate fi salvata...

Niciun comentariu: