Translate

vineri, 24 februarie 2012

DRAGOBETE

- In unele zone din tara, in dimineata de Dragobete fetele nemaritate trebuie sa stranga zapada si sa o topeaca, apoi sa se spele pe fata si pe cap cu ea, pentru ca cel iubit sa le considere cele mai frumoase.
- Se spune ca daca in aceasta zi ai norocul sa auzi pupaza, vei fi harnic tot anul.
Daca ploua, primavara va veni devreme si va fi frumoasa.

- Fetele si baietii se strang in cete pe dealuri, in apropierea satelor pentru discuta si a lega prietenii. La pranz fetele coboara in sat si fiecare baiat trebuie sa urmeze fata care ii este draga. In sudul tarii, aceasta fuga a fetelor poarta numele de “zburatorit”
- Traditia spune ca cei care se sarutau in aceasta zi erau meniti sa ramana impreuna tot restul anului
- In aceasta zi, nu se coase, nu se spala, nu se merge la camp, in schimb se face curatenie in toata casa pentru ca zilele ce vor urma sa fie pline de spor si prospetime.
- În această zi a iubirii, fetele care nu au iubit trebuie măcar să râdă şi să facă glume cu băieţii, deoarece se spune că în acest fel, acestea se vor mărita în curând.
- La daci se spunea că Dragobetele era zeul care la începutul primăverii oficia nunta animalelor. În plus, păsările care nu migrau în Ţările Calde, se strângeau în stoluri în ziua de 24 februarie şi ciripeau. Acestea îşi alegeau perechea şi apoi începeau să-şi construiască cuibul. Păsările care nu se împerecheau, nu aveau pui în vara ce urma.
- De Dragobete tinerii mergeau in grupuri prin lunci si paduri pentru a cauta flori de primavara. Fetele strangeau ghiocei, viorele si tamaioase – flori ce le puneau la icoane pentru a le pastra pana la Sanziene, cand le aruncau in apele curgatoare. In cazul in care tinerii gaseau si fragi infloriti, florile acestea erau adunate in buchete ce se puneau, mai apoi, in lautoarea fetelor, in timp ce se rosteau cuvintele: "Floride fraga/Din luna lui Faur/La toata lumea sa fiu draga / Uraciunile sa le desparti".

Niciun comentariu: