Translate

joi, 9 februarie 2012

HOMESCHOOLIND SAU UNSCHOOLING

Aceasta ''forma''  de invatamant , inventata probabil de parinti  comozi , sau exagerat de  posesivi , nu este decat o grava eroare de educatie . Ma opresc asupra unui singur aspect ; COMPETITIA.  Cum poti lipsi copilul, cu buna stiinta , intr-o perioada de formare , cum este scoala, de spiritul de competitie , care este  determinant in primele clase . Uitam oare ca scoala nu este decat o etapa in pregatirea copilului pentru viata , care este o PERMANENTA COMPETITIE ? Cum poti cultiva acest spirit acasa ? Nu cumva risti, abordand acest mod de instruire, o condamnare la vesnica ..plafonare, o inevitabila dependenta doar de mama ( de regula ) , la o ingustare a orizontului cunoasterii si a  modului de socializare ? Urmariti copilul la gradi , in contactul cu fratii , surorile si ceilalti copii si o sa vedeti ca 80 % din preocuparea lui este ..competitia.  Daca acum, la scoala, in plina formare a spiritului de competitie ,  nu stie mai repede tabala inmultirii decat Costel, nu are note mai mari decat Gigel , nu canta mai frumos decat Ionel , nu are camasa mai alba decat Fanel , nu are un telefon mai performant ca al lui Georgica, ce pretentii poti avea de la el mai tarziu cand nu va dori o casa mai mare , o masina mai rosie si mai rapida, un post de director , o scoala mai buna pentru copii lui, vacante mai lungi si mai frumoase si o viata lipsita , cel putin, de griji materiale ? Pentru ce , doresti sa pregatesti responsabil un copil , daca nu pentru viata ? Competitia , telul vostru  , al  parintilor care este  ?  Tu ca parinte nu esti intr-o permanenta competitie ca odrasla ta sa aiba tot ce este mai bun ? Nu cumva doresti un copii cat mai instruit, cat mai competititiv, pentru marea aventura care este  viata ? Poti lipsi copilul tau  de formarea unui astfel de spirit ? Daca gresec, va rog sa ma iertati, sunt ''doar'' un ....bunic ..

4 comentarii:

Cristina spunea...

Da, gresesti, dar te iertam:). Cum poti considera ca un sistem de invatamant invechit si cu profi care nu au chef (sigur, sunt si exceptii...) este potrivit TUTUROR copiilor? Daca as avea resursele, sigur as alege scoala americana sau pe cea britanica, dar 20.000 *2=40.000 / 10 luni. Adica 4.000/luna. Euro sau usd, nici nu mai conteaza la suma asta.
O alta alternativa ar fi waldorf, dar exista 1 singura scoala in tot Bucurestiul!!!!! Prin Vatra Luminoasa!

BuniNicu spunea...

Acasa poti compensa ce nu se face la scoala, dar invers nu prea .Ca dovada ca din scolile astea, asa cum sunt ele , au iesit destui oameni destupati la minte . Deocamdata nu prea ai a face comparatie intre scoala de zi cu zi ( stat sau particulara , dar cu studiu in colectivitate si cu competitie, ca de asta voprbeam ) cu ..homeschooling , doar daca vrei sa experimentezi pe copii tai . Riscul mi se pare prea mare . Te rog sa ma ierti daca nu.....gresesc !

Anonim spunea...

Esti in mare eroare! Cum iti explici faptul ca home schooled kids au scoruri mai bune decat cei care merg la scoala impusa de guvern, sunt atleti de succes si in general oameni cu bun simt, iti pot da multe exemple daca vrei! Eu am un baietel pe care il scolesc acasa si e f competitiv super social si prietenos. Si nu in ultimul rand, copii care stau acasa au mai mult timp liber sa dezvolte o pasiune, in alte cuvinte sunt mai creativi!

BuniNicu spunea...

Stimate domnule Anonim,
Eu am vorbit de situatie in ... general . Tu esti o exceptie ; felicitari !