Translate

sâmbătă, 18 februarie 2012

JOBUL IN BANCA TE POATE IMBOLNAVI PE VIATA

Description: Săptămâna lungă de lucru şi stresul continuu sunt principalele motive pentru care bancherii se îmbolnăvesc

Săptămâna lungă de lucru şi stresul continuu sunt principalele motive pentru care bancherii se îmbolnăvesc

Un cercetător de la Universitatea din California de Sud a monitorizat peste 20 de bancheri timp de 10 ani, interval în care fiecare dintre aceştia s-a îmbolnăvit din cauza stresului. De la insomnie, alcoolism, boli cardiace şi până la tulburări de alimentaţie şi de caracter, toate aceste boli sunt din ce în mai întâlnite în rândul celor care lucrează în domeniul bancar.

Cercetătorul american i-a monitorizat pe bancheri în primii ani de carieră, imediat ce terminaseră facultatea. Potrivit studiului care va fi publicat luna aceasta, toţi dintre aceştia s-au îmbolnăvit în doar câţiva ani după ce au început să lucreze în acest domeniu, transmite „The Wall Street Journal“.
Ambiţioşii care vor salarii mari, competiţie şi o viaţă de lux aspiră la un job într-o bancă de investiţii. Săptămâna de lucru de 100 de ore este doar preţul pe care trebuie să-l plătească la început, îşi spun bancherii şi traderii. Mulţi însă se îmbolnăvesc şi nu-şi mai revin niciodată, se arată în studiul cercetătoarei de la Universitatea din California de Sud (USC).
Aproximativ 267.000 de americani lucrează în acest domeniu, potrivit cotidianului „The Wall Street Journal“.
Lindley DeGarmo, acum în vârstă de 58 de ani, s-a retras din fucţia de director al grupului bancar Salomon Brothers (una dintre cele mai mari şi mai vechi bănci de pe Wall Street) pentru a deveni pastor. Acesta îşi aminteşte cum managerii abuzau noii angajaţi, vorbind despre o adevărată cultură pentru aceste practici.
John Crin, fost director al grupului bancar JP Morgan Chase, îşi aminteşte că angajaţii cu funcţii în middle-management se îngrăşau, în medie, cu câte 20 de kilograme după câţiva ani de la angajare.
Studiul a început în urmă cu 10 ani la două bănci de pe Wall Street, care au permis accesul total al cercetătorului, cu condiţia ca numele grupurilor să nu fie dezvăluite.
Cecetătoarea Alexandra Michel a devenit practic o umbră a bancherilor, intrând cu ei în birouri şi participând la întâlniri şi şedinţe.
În al patrulea an de lucru, mulţi bancheri erau un dezastru. Câţiva sufereau din cauza privării de somn, învinovăţindu-şi corpurile că nu-i lasă să lucreze aşa cum trebuie. Alţii dezvoltaseră fel de fel de dependenţe şi alergii“, spune aceasta.
În primul an, toţi lucrau între 80 şi 120 de ore pe săptămână, însă rămâneau entuziasmaţi şi energici. Veneau în mod normal la muncă la şase dimineaţa şi plecau în jur de miezul nopţii, spune aceasta.
Alţii au contractat boli de lungă durată, precum psoriazis, artrită reumatoidă şi disfuncţii ale glandei tiroide.
Confesiunile bancherilor
Un angajat al uneia dintre aceşte bănci îşi aminteşte cum a avut un atac de furie pentru că nu a putut deschide uşa unui taxi. „Am devenit atât de furios încât continuam să bat cu pumnii în geam ca nebunul, înjurându-l pe bietul taximetrist. Apoi m-am întors şi am văzut că unul dintre directori mă privea cu gura deschisă. M-am simţit atât de ruşinat!“.
Un vicepreşedinte al uneia dintre cele două bănci şi-a descris jobul ca un coşmar care nu se mai sfârşeşte, trezindu-se în fiecare dimineaţă şi sperând că ziua de ieri „a fost doar un vis urât“. Alt vicepreşedinte îşi aminteşte că era atât de preocupat ca restul să nu observe că are o problemă cu băutura încât nu era atent şi nu auzea nici jumătate din ce îi spuneau ceilalţi.
În cel de-al şaselea an de lucru, participanţii la studiu, aflaţi acum în jurul vârstei de 35 de ani, se împărţiseră în două tabere: 60% rămăseseră „în război“ cu trupurile lor, iar 40% deciseseră deja să-şi transforme sănătatea într-o prioritate şi aveau mai multă grijă la câte ore dorm, făceau sport, ţineau diete şi nu se mai consumau din cauza seviciului.Aproximativ 20% dintre aceştia au părăsit până la urmă domeniul bancar.
 
sursa; ''Adevarul''

Niciun comentariu: