Translate

vineri, 25 mai 2012

NOUTATI FACEBOOK ...

Ce au în comun listarea la bursă a Facebook şi bula imobiliară din 2008

Facebook a devenit o nouă sursă de îngrijorare pentru economia Statelor Unite, după crearea unei bule, care în momentul în care va fi spartă de investitori ar putea distruge economia Statelor Unite. Tot o bulă creată în economie, cea imobiliară, din 2008, a fost pe punctul de a pune la pământ SUA.
Scandalul legat de listarea la bursă a Facebook a ajuns în SUA la cote maxime. Analiştii susţin că reţeaua de socializare este supraevaluată cu 70%, iar valoarea unei acţiuni este de doar 9,59 dolari. Valoarea de la care s-a început tranzacţionarea, vineri, a fost de 38 de dolari per acţiune.
Valoarea totală a companiei ar fi ajuns la 100 de miliarde de dolari, potrivit evaluatorilor, dar aceasta însemna de 33 de ori mai mult decât veniturile sale. Potrivit unei analize a MarketWatch, pentru a-şi menţine valoarea reţeaua de socializare trebuie să crească cu 41% în fiecare an, până în 2017, lucru imposibil de realizat.
Analiştii spun că, dacă investitorii vor sparge bula Facebook, acest lucru poate distruge economia americană. Ceea ce este şi mai grav este faptul că investitorii în acţiuni ale reţelei sociale au intentat deja un proces în care acuză Facebook, pe Mark Zuckerberg şi câteva bănci americane că au ascuns previziunile sumbre privind profitul companiei.
De fapt, nu este exclus ca listarea la bursă să fi fost o tentativă de salvare a companiei aflată deja pe un trend descendent, în condiţiile care multe firme au renunţat la a-şi face publicitate pe Facebook pentru că, pur şi simplu, devenise nerentabilă. 
O lovitură ucigătoare a venit în urmă cu doar o săptămână când General Motors a renunţat la contractul de publicitate pe platform online. Astfel, din bugetul de 40 de milioane de dolari pe care îl avea General Motors pentru publicitate pe Facebook, doar 10 milioane au şi ajuns la aceasta.Trebuie punctat că în acest domeniu nu numai pierderea financiară este mare, ci şi cea de imagine este importantă. Retragerea unui investitor puternic este un semnal şi pentru alţii.
Pe de altă parte, nu trebuie uitat faptul că, deşi Facebook este în continuare cea mai puternică reţea socială, astfel de platforme apar ca ciupercile după ploaie. Deci este posibil ca într-un an de zile reţeaua lui Zukerberg să fie deja demodată.
Şi totuşi, ce au în comun Facebook şi bula imobiliară?
Este destul de simplu. În principal, este vorba despre o supraevaluare. Băncile au fost implicate, iar unele au ascuns faptul că multe active sunt neperformate, la fel cum au făcut şi în cazul Facebook, se pare. Este adevărat că mai multe bănci şi instituţii financiare au falimentat sau au ajuns în pragul colapsului în urma bulei imobiliare, însă costurile cele mai mari le-au plătit investitorii.
Acelaşi lucru este însă posibil să se întâmple şi dacă Facebook se prăbuşeşte fără a putea fi ţinută în frâu şi este posibil să tragă şi ceva instituţii bancare după ea.
Sursa: www.adevarul.ro - 24.05.2012

Niciun comentariu: