Translate

luni, 21 mai 2012

Virusul care îți blochează calculatorul

Virusul care îți blochează calculatorul și îți cere 50 de euro lovește în România

Atenție! Un virus care blochează complet accesul la PC face tot mai multe victime în rândul internauților. Prin intermediul acestui program, utilizatorilor de internet li se cere să plătească 50 euro pentru a avea acces din nou la calculator, creatorii virusului căpătând astfel datele de securitate de la cardul bancar.
Un virus care vă blochează complet accesul la calculator face ravagii. Pretinzând că sunt reprezentanții organizației Celas, realizatorii programului le solicită internauților să facă plăți în valoare de 50 euro sau 50 lire sterline pentru a putea utiliza PC-ul. Pentru ca mesajul să pară și mai convingător, realizatorii programului citează, în numele Celas, mai multe articole din legislația europeană a drepturilor de autor, în care se precizează faptul că internauții care descarcă ilegal materiale protejate de drepturile de autor riscă să plătească amenzi foarte mari sau să își petreacă ani buni după gratii. Însă, pentru a evita aceste sancțiuni, potrivit mesajului care apare pe computerele virusate, utilizatorii pot transfera 50 euro sau 50 lire sterline prin PaySafecard și pot accesa calculatoarele, precum și fișierele downloadate ilegal de pe internet, care rămân protejate cu parolă până la efectuarea plății, potrivit aceluiași mesaj.
Reprezentanții Oficiului Român pentru Drepturile Autorilor (ORDA) avertizează că internauții care primesc astfel de mesaje sunt, de fapt, victimele hackerilor, care, prin intermediul conexiunii la internet, instalează viruși pe calculatoare pentru a-și îngroșa conturile profitând de naivitatea unora dintre utilizatori. ”Vă recomand să nu plătiți cei 50 de euro pentru a vă putea debloca PC-urile pentru că puteți fi păcăliți. Soluția ar fi să reinstalați sistemul de operare pentru că nu este normală această metodă de abordare. Dacă aceste companii chiar reprezintă pe cineva trebuie să facă o reclamație la poliție dacă sunt titularii drepturilor de autor, iar oamenii legii trebuie să facă investigații în acest caz. Numai instanța de judecată, în funcție de probele prezentate de ambele părți într-un proces, poate lua vreo decizie în privința celor care downloadează ilegal fișiere protejate de drepturile de autor. În cazuri extreme, internauții riscă pedeapsa cu închisoarea de la doi la patru ani”, au declarat, pentru B365.ro, reprezentanții ORDA.
Și oficialii Celas au precizat, într-un comunicat de presă, că mesajele de acest gen sunt viruși sau tentative de fraudă. ”Celas a fost alertată cu privire la faptul că unor internauți li s-a blocat accesul la computerele personale după ce au vizionat anumite materiale video postate în mediul online. Prin mesajul trimis li se pretindea acestora să plătească 50 lire sterline pentru a li se debloca PC-urile. Acesta este un virus sau o pagină scam și nu are nimic în comun cu Celas sau cu poliția. În prezent investigăm această problemă. Le recomandăm utilizatorilor de internet să nu facă nicio plată pentru a li se debloca PC-urile, să își actualizeze programele de tip anti-virus și firewall-urile, dar și să îi alterteze pe providerii de internet dacă această problemă persistă. Celas nu îi taxează pe internauți pentru a viziona videoclipuri online și nici nu a făcut asta vreodată”, au precizat reprezentanții Celas în comunicatul de presă remis anterior.
Celas protejează drepturile artiștilor înscriși în asociațiile GEMA și PRS for Music (Performing Right Society), dar și pe cele ale cântăreților care au încheiat contracte cu casa de discuri EMI Music Publishing.
Sursa: b365.realitatea.net19.05.2012

Niciun comentariu: