Translate

marți, 6 martie 2012

DELETE........ NASA


Hackerii au avut "controlul total" al mai multor calculatoare-cheie ale NASA, în 2011, când au atacat serverele companiei, scrie BBC.
Hackerii, cu IP-uri care ar sugera că majoritatea sunt chinezi, au preluat controlul calculatoarelor din cadrul Laboratorului pentru propulsie prin reacţie (JPL) din California şi au "compromis conturile celor mai importanţi utilizatori", a arătat procurorul Paul K. Martin, într-un raport prezentat în faţa Comitetului pentru Ştiinţă, Spaţiu şi Tehnologie din cadrul Casei Reprezentanţilor SUA.
Într-o declaraţie dată de curând presei, NASA a precizat că sistemele IT ale companiei sunt mult mai protejate în prezent decât erau anul trecut.
Martin a spus că, odată ce au intrat în sistem, hackerii aveau "acces la toate fişierele", putând să le modifice, să le copieze, să le şteargă sau să instaleze viruşi prin care să compromită şi alte programe ale NASA.
Procurorul a subliniat că NASA a fost victima a nu mai puţin de 5.408 "incidente de securitate online", în 2010 şi 2011. De asemenea, între aprilie 2009 şi aprilie 2011, a fost raportat furtul a 48 de dispozitive mobile ale Agenţiei.
NASA: Nu am fost niciodată în pericol
La un moment dat, s-a furat chiar şi un laptop neparolat, care conţinea algoritmele necesare pentru controlarea Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS). NASA susţine însă că "ISS nu a fost niciodată pusă în pericol din cauza unor scurgeri de informaţii".
Cu toate acestea, Martin spune că NASA este în continuare "o ţintă importantă pentru hackeri". Din punctul său de vedere, motivele pentru care hackerii încearcă să spargă codurile Agenţiei sunt fie să testeze cât de pricepuţi sunt la acest lucru, fie să profite de pe urma informaţiilor din sistem. O altă posibilitate ar fi ca serviciile secrete ale altor ţări să plătească hackeri pentru a afla planurile NASA.
Martin a precizat că investigaţiile în urma atacurilor repetate ale serverelor NASA au dus la "arestări şi condamnări în ţări precum România, China, Marea Britanie, Italia, Nigeria, Portugalia, Turcia şi Estonia". Clujeanul Robert Butyka (26 de ani) a fost acuzat, în noiembrie 2011, că a spart 25 de calculatoare ale JPL, cauzând un prejudiciu de 500.000 de dolari şi făcându-le inutilizabile mai multe luni. El a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru fapta sa.
"Dacă NASA nu va fi capabilă să-şi adapteze constant datele, sistemele şi operaţiunile, va fi în continuare ameninţată cu atacuri cibernetice". conchide republicanul Paul Broun, şeful Comitetului în faţa căruia Martin şi-a prezentat raportul.
Sursa: www.gandul.info-

Niciun comentariu: