Translate

luni, 5 martie 2012

FACEBOOK BLOCAT....



Fosta republică sovietică Tadjikistan a blocat accesul local la Facebook şi la două site-uri ruseşti care au publicat un articol critic despre preşedintele Imomali Rahmon, care conduce Tadjikistanul de 20 de ani, relatează Reuters.
Blocajul a fost comandat de serviciul de comunicaţii al statului, iar utilizatorii care încearcă să acceseze siteurile sunt redirecţionaţi pe pagina furnizorilor de internet.
În ultima perioadă, republicile ex-sovietice din Asia Centrală au luat măsuri restrictive faţă de comunicaţiile pe internet, de frica efectelor platformelor sociale şi a rolului pe care acestea l-au jucat în revoluţiile arabe sau în protestele de masă din Rusia.
"În această dimineaţă, am executat cererea serviciului de comunicaţii şi am blocat siteurile facebook.com, tjknews.com şi zvezda.ru. Nu am putut refuza", a declarat sâmbătă unul dintre furnizorii de internet din Tadjikistan.
Rahmon conduce Tadjikistanul, o republică învecinată cu China şi Afganistan, de 20 de ani. Mai mulţi jurnalişti au fost arestaţi în ultimele luni, iar grupurile religioase sunt supuse la intervenţii dure din partea autorităţilor.
Dintr-o populaţie de aproximativ 7,5 milioane de oameni, doar 26.000 folosesc Facebook, însă anul trecut numărul utilizatorilor s-a dublat faţă de anul precedent. Oamenii au creat grupuri în care discută politică sau critică autorităţile.
Cele două siteuri ruseşti au publicat vineri un articol intitulat "Tadjikistan în pragul unei revoluţii". Twitter funcţionează încă normal în ţara respectivă.
Ţară majoritar musulmană, Tadjikistan are o economie şubredă, bazată pe exporturile de aluminiu şi bumbac, dar şi pe banii trimişi acasă de cei aproximativ un milion de tineri care sunt plecaţi la muncă în Rusia.

Niciun comentariu: