Translate

vineri, 2 martie 2012

RAZBOI NUCLEAR IMPIEDICAT

Ofiţerul sovietic care a împiedicat un război nuclear, premiat

Ofiţerul sovietic Stanislav Popov, acum colonel în rezervă, a fost recompensat zilele acestea cu un premiu al mass-mediei din Germania pentru că în anul 1983 a recunoscut sistemul fals de alarmă de avertizare în cazul unei lansări de rachete şi a avut curajul să ignore alarma falsă.
În noaptea de 25 spre 26 septembrie 1983, el se afla în serviciu operativ la centrul Serpuhov-15 de avertizare în caz de lansări de rachete în fază timpurie, un obiectiv secret al armatei în apropiere de Moscova. La scurt timp după miezul nopţii, s-a declanşat alarma, iar ecranele radarelor arătau că SUA au lansat câteva rachete balistice nucleare împotriva Uniunii Sovietice, scrie presa rusă.
„Am intrat în schimb ca de obicei la 20h00", îşi aminteşte Petriov. „Făceam ceea ce facem de obicei, într-un cuvânt, lucruri de rutină... La 00:15, nu voi uita niciodată acest moment, au început să urle sirenele. Pe ecranul din faţa biroului meu a apărut brusc cuvântul START, cu harta SUA şi un mic pătrat lângă o bază militară. Conform echipamentelor, de acolo veneau rachetele " a povestit Popov ziariştilor germani.

„Aveam doar câteva clipe la dispoziţie pentru a evalua situaţia şi a raporta superiorilor. Ochii colegilor şi subordonaţilor erau aţintiţi asupra mea cu spaimă şi îngrijorare. Tensiunea era maximă, o simt şi acum", mai povesteşte colonelul în rezervă.

„Aveam câteva minute la dispoziţie ca să raportez conducerii superioare. Rachetele urmau să explodeze pe teritoriul nostru peste o jumătate de oră. Aveam impresia că în acel moment capul meu se transformase într-un computer - o mulţime de date, dar un întreg nicidecum nu prindea contur", şi-a amintit Popov. Şi-a sunat superiorii peste două minute, conform regulamentului, ca să raporteze că a fost o alarmă falsă.

„Calculatoarele mai şi greşesc! După aceea am aşteptat minute tensionate pentru a vedea dacă evaluarea a fost exactă. Dacă rachetele ar fi fost lansate în realitate, ar fi fost detectate de radare în 18 minute. 18 minute cât o viaţă! Nu s-a întâmplat nimic, luasem decizia corectă", a spus Petrov, indicând că de la început a avut dubii în privinţa atacului.

„Toate rachetele americane erau lansate de la aceeaşi bază, în realitate aşa ceva nu se întâmplă. Mai târziu a apărut şi explicaţia incidentului: sateliţii sovietici au luat lumina reflectată de nori drept rachete americane", a explicat colonelul în rezervă citat de „Die Welt".

Niciun comentariu: